Lierdse Cultuurraad is op zoek naar schoolmateriaal uit vervlogen tijden.

Erfgoeddag is een jaarlijks cultureel evenement op de eerste zondag na de paasvakantie. Deze dag richt zich op het roerend en immaterieel cultureel erfgoed (zoals verhalen, documenten, tradities en uitdrukkingen die wij van onze voorouders overgeleverd kregen).

Onder het motto Erfgoeddag maakt school! duikt Erfgoeddag dit jaar in het rijke schoolleven en -verleden. Op zondag 24 april 2022 is er de klassieke Erfgoeddag waarop het brede publiek uitgenodigd wordt om over gans Vlaanderen al die verrassende linken met het onderwijs te ontdekken in de rijke erfgoed-, museum- of archiefcollecties.

Maar er is dit jaar meer. Erfgoeddag breidt uitzonderlijk met een hele week uit, van maandag 25 tot en met vrijdag 29 april 2022. In die week nodigt Erfgoeddag de scholen uit om erfgoed in de kijker te zetten in de school zelf en in de klas.

Om zoveel mogelijk leerlingen te laten kennismaken met het schoolleven van weleer vatte de Lierdse Cultuurraad het idee op om aan deze Erfgoeddag deel te nemen door het openstellen van een klaslokaaltje van weleer, dat zal ingericht worden in de vroegere school te Sint Maria Lierde (nu zaaltje van Méke Mol).

Hiervoor doet men een oproep aan de bevolking om mee te helpen om het nodige materiaal bijeen te krijgen om een volledig klaslokaal in te richten.

Wie de Cultuurraad kan helpen aan schoolbankjes, een schoolbord, schoolplaten, een telraam, leien en griffels, klompen, een schoolbel, spelletjes, oude schoolboeken, schriften, een aanwijsstok, latten en regels, een stofjas van de meester of ander oud schoolmateriaal en dit in bruikleen wil geven kan contact opnemen met cultuurambtenaar Lieve Henau op het nummer 055/431014  of mailen naar lieve.henau@lierde.be

Ook oude klasfoto’s, vooral uit de gemeentelijke jongensschool, zijn ook ten zeerste welkom.

Wastyn Bert

X