Vooruit wil dat openbare ruimte in Zottegem maximaal toegankelijk wordt

Oppositiepartij Vooruit Zottegem dringt er bij het stadsbestuur op aan om snel werk te maken van de maximale toegankelijkheid van de openbare ruimt. Dus ook voor rolstoelgebruikers. Volgens raadslid Louie Van Rijsselberge zouden rolstoelvriendelijke picknicktafels alvast een goede eerste stap zijn.

“Onze stad kent verschillende genietplekjes en parken om door te wandelen. Hier en daar vind je een picknicktafel waar je tot rust kan komen, maar voor mensen in een rolstoel is het vaak moeilijk aanschuiven. De tafel is niet aangepast, het pad daar naartoe niet bereikbaar: nergens vinden deze mensen een rustpunt. We moeten ons openbaar domein zo toegankelijk mogelijk inrichten voor al onze inwoners, vandaar stellen we voor om rolstoelvriendelijke picknicktafels te voorzien in Zottegem”, aldus Louie Van Rijsselberge. “Verschillende steden doen dit al, van Brugge, Sint-Niklaas tot Assenede en Essen. In Brugge plaatste men zo 40 toegankelijke picknicktafels voor 9.600 euro, wat erg goed meevalt. In Zottegem zou men er al enkele kunnen plaatsen als test en in de toekomst elke versleten picknicktafel kunnen vervangen met een rolstoelvriendelijk model. In andere gemeenten wordt de technische dienst ingeschakeld om bestaande tafels rolstoelvriendelijk te maken door bijvoorbeeld de poten van de tafel naar binnen te verplaatsen, waardoor er genoeg ruimte is om onder te schuiven. Met een verlengd tafelblad of voldoende plaats onder de tafel kunnen rolstoelgebruikers vlot plaats nemen. Erg gemakkelijk om in gezelschap volop te genieten. Er zijn dus heel wat opties om mensen in een rolstoel een plaats te geven in onze stad, letterlijk en figuurlijk.”

“We moeten gaan voor een maximale toegankelijkheid van onze openbare ruimte. Dat gaat verder dan zitplaatsen: eigenlijk moet er bij elke beleidskeuze worden nagedacht hoe we de toegankelijkheid van iedere inwoner kunnen garanderen. Het stadsbestuur nam dit op in zijn actieplannen voor deze legislatuur, maar stelde het toegankelijker maken van onze stad voor rolstoelgebruikers al langer dan twee jaar uit. Zo heeft men nog steeds geen scan gedaan van de toegankelijkheid van openbare gebouwen, werd nog geen degelijke registratie van meldingen over ontoegankelijke plekken uitgewerkt en heeft men nog quasi niets gedaan om handelaars en horecazaken te sensibiliseren omtrent de toegankelijkheid van hun zaak. De reden? Men sloeg er enkele jaren niet in een coördinator lokaal sociaal beleid aan te werven. Op 1 februari 2021 startte er een nieuwe coördinator, maar we zien nog steeds geen degelijk beleid dat het de minder mobiele Zottegemnaar makkelijker maakt.  Elke inwoner moet kunnen genieten van onze stad, het bestuur moet dan ook dringend werk maken van een degelijk toegankelijkheidsbeleid.”

X