Kunstacademie ontvangt drie Zuid-Amerikaanse harpen


Geraardsbergen. De Kunstacademie van Geraardsbergen heeft haar muziekarsenaal uitgebreid met 3 Zuid-Amerikaanse harpen. Deze werden geschonken door Gina Franceus, baliemedewerkster aan de academie. De bijzondere muziekinstrumenten stonden lange tijd in Gina’s woonkamer en krijgen nu een nieuwe thuis in de harpklas van de Kunstacademie.

Waarnemend directeur Martine Rouquart: “De harpen zijn afkomstig uit een andere cultuur en een ander werelddeel. Dat maakt hen ideaal om de doelstellingen uit het leerplan op een andere manier te bereiken. De intrinsieke motivatie van onze leerlingen wordt extra aangesproken door hun verwondering rond de instrumenten maar ook het zien, het horen, het spelen en het beleven. De folklore harpen zijn zeer licht en dus ook gemakkelijk hanteerbaar door kleine kinderhanden. Dat is een troef aangezien leerlingen hier al kunnen starten vanaf 6 jaar met harpinitiatie. Leerlingen uit de 4e graad kunnen zich dankzij de harpen tot slot verdiepen in andere speeltechnieken en een ander repertoire waarbij ze op die manier hun competenties verder aanscherpen en ontwikkelen.”

‘Ik ben zeer blij met de schenking van de harpen aan onze Kunstacademie”, zegt schepen van Onderwijs Fernand Van Trimpont. “De instrumenten zijn een grote meerwaarde omdat ze breed inzetbaar zijn. Ze dragen bij aan het competentiegericht lesgeven waar we in het deeltijds kunstonderwijs op inzetten. Bij deze willen we Gina Franceus nog eens uitdrukkelijk bedanken.”

X