Portret van Stefaan Premereur, zorgstrateeg en… gevallen ‘h(g)eld’

‘Geef senioren ook een kans’, staat nog steeds op zijn persoonlijke website te lezen.

 


Grimminge. Na tal van inspectiebezoeken en invallen van de Federale Gerechtelijke Politie komt er een einde aan het rijk van Stefaan Premereur. De opgang van de ondernemer van het jaar kondigde zich aan als een komeet aan het firmament. Beauprez kende een forse uitbreiding. Premereur sleepte in 2017 de Unizo Business Award in de wacht en in 2018 gooide hij zich in de politiek. Toch bleek zijn rijk op drijfzand te zijn gebouwd. De perikelen met het gerecht en de inspecties zijn niet meer te tellen. Het lijkt erop dat finaal het doek over Beauprez Service Residenties zal vallen. De zucht naar geld en zijn roekeloze overmoed dreven Premereur naar de afgrond.  Burgemeester Guido De Padt (Open Vld) zei deze week ‘compleet verrast’ te zijn, maar hoe geloofwaardig is dit?

Na de spectaculaire inval van de Federale Gerechtelijke Politie in Alegria Cohousing en Senior Resort De Kloef werden de zaakvoerder Stefaan Premereur (49) en zijn vriendin Sandra Van de Walle (37) meegenomen voor ondervraging. Ze worden beschuldigd van verwaarlozing, het niet toepassen van gepaste zorg en het illegaal uitbaten van een zorginstelling. Voor de tweede maal voltrok zich een exodus van bewoners die in allerijl naar ziekenhuizen en andere instellingen werden overgebracht. De uitbater en zijn vriendin blijven aangehouden en verschijnen dinsdag voor de raadkamer. Mogelijks komen er nog andere ‘louche’ zaken naar boven, waarmee Premereur zijn geld verdiende. Zo maakte Het Nieuwsblad gewag van op bitcoins draaiende computers die in de residentie achter gesloten deuren stonden. Tijdens de inval botste de gerechtelijke politie op gesloten deuren, waarachter mogelijks computers stonden, maar waarachter ook dossiers lagen die Premereur liever verborgen hield.

Niettegenstaande de Vlaamse inspectie de vergunning heeft ingetrokken, staat op de website nog steeds te lezen dat Residentie Beauprez tot op heden ‘72 assistentiewoningen van verschillende types en oppervlaktes’ heeft, ‘waardoor we voor ieders budget een oplossing kunnen aanbieden’. In de aangeboden faciliteiten staat te lezen dat er ‘een noodoproepsysteem’ is en dat er ‘7/7 en 24/24’ een conciërge en permanentie ‘in huis’ is, wat pertinent onjuist is.
De residentie is intussen een soort hotel geworden, waar zorgbehoevende senioren en Oost-Europese werkkrachten zowat door elkaar lopen. Tijdens de inval heeft de politie ook één persoon aangetroffen die geen geldige verblijfstitel had. Op een weliswaar ruime kamer met de nodige voorzieningen verblijft eveneens een moeder met 5 kinderen…

‘Na geknoei met de dienstencheques liep de samenwerking tussen Beauprez en het dienstenchequebedrijf spaak en moest Stefaan Premereur een fiks bedrag ophoesten, waarmee u gerust een ruim appartement op de dijk van Nieuwpoort kan aanschaffen.’

De dienstencheques en andere verwikkelingen
Na het zoveelste bezoek van de gerechtelijke politie en allerlei inspectiediensten lijkt het lot van Stefaan Premereur en zijn familiebedrijf wel bezegeld. Stefaan Premereur is intussen in heel wat schandalen verwikkeld. Zo was er Beauprez Home Services die niet alleen instond voor het onderhoud van de zorgflats in de residenties, maar er werd ook thuishulp aangeboden. Had u nood aan een kok aan huis, een poets- of boodschappendienst, begeleiding om naar een dansnamiddag te gaan, dan kon u rekenen op de diensten van Beauprez Home Services. Sandra stond in voor het vlot verloop van de samenwerking. Beauprez Home Services werd erkend voor het gebruik van dienstencheques. Het poetspersoneel dat voor de residentie werkte, werd onder druk gevraagd om van hun contract af te zien en in het dienstenchequebedrijf te stappen. Dat leidde bij het personeel voor de nodige commotie. Na geknoei met de dienstencheques liep de samenwerking tussen Beauprez en het dienstenchequebedrijf spaak en moest Stefaan Premereur een fiks bedrag ophoesten, waarmee u gerust een ruim appartement op de dijk van Nieuwpoort kan aanschaffen.

Daarnaast was er het onfrisse verhaal over de camping in Viane waar bewoners van stacaravans rond kerstmis 2020 zonder water en elektriciteit werden gezet. Door de vele gebreken sloot Toerisme Vlaanderen de camping. Pas na bemiddeling van het stadsbestuur konden de bewoners met Kerst hun kalkoen aansnijden. De camping is van vader en zoon Premereur. Stefaan Premereur raakte ook betrokken bij beleggingsfraude, waarvoor de gerechtelijke politie vorig jaar al een inval deed. Ook raakte Premereur in onmin met de aandeelhouders van de residenties. Uit de jaarrekeningen blijkt dat er de afgelopen tien jaar liefst 1,4 miljoen euro uit het bedrijf is gehaald in de vorm van dividenden aan de zaakvoerders. Daar is het laatste woord zeker nog niet over gezegd.

Het personeelsbeleid sprak tot de verbeelding
Stefaan Premereur is tuk op geld. Dat weet iedereen. De werkingskosten van de residenties werden onophoudelijk met een kaasschaaf bewerkt. De kosten moesten naar omlaag. De schraapzucht zette de werking onder druk. Legendarisch zijn de verhalen over partijen voedsel en drank die net voor de vervaldatum werden aangekocht. Op alles werd beknibbeld om de kosten zo laag mogelijk te houden… ook op het personeelsbeleid. Er was geen gekwalificeerd zorgpersoneel aanwezig. ‘Dat was niet nodig, want het ging immers om assistentiewoningen met thuisverpleging’, klonk het. Van het poetspersoneel werd wel verlangd om – wanneer nodig – bewoners te helpen op het toilet of bij het eten en medicatie te bedelen. Er werden professionele fouten gemaakt. Dat niet alles altijd volgens het boekje verliep, laat zich wel raden maar het aanwezige personeel heeft zich steeds ingezet om het de bewoners zich zo goed mogelijk naar hun zin te maken.

Het personeelsbeleid sprak tot de verbeelding. Bij het poetspersoneel werden kwetsbare mensen aangeworven die voor een erg mager loon moesten opdraaien. Daar liepen heel betrokken en warme mensen tussen, maar ook werknemers met een twijfelachtige reputatie. De stoet aan werknemers die met slaande deuren is vertrokken of aan de deur werd gezet, is indrukwekkend. Velen onder hen hebben het niet nagelaten om de twijfelachtige reputatie van Beauprez nog verder te compromitteren. Dat Beauprez Service Residenties het zo lang heeft kunnen uitzingen, heeft zeker te maken met de onverdroten en belangeloze inzet van de naaste familieleden van Stefaan Premereur, die, bij wijze van spreken, dag en nacht paraat stonden en voor wie niets te veel is gevraagd.

De steile opgang
Stefaan Premereur en zijn vriendin worden momenteel als verschoppelingen en misdadigers behandeld, maar zijn steile opgang als ondernemer en politicus werd door velen bejubeld. Premereur wou met iedereen op de foto. Of was het omgekeerd? In 2017 sleepte hij de Unizo Business Award in de wacht. Unizo secretaris Rudy Frederic en plaatselijk voorzitter Katty Carion waren ook van de partij.
Aanvankelijk leek nog alles koek en ei met het stadsbestuur. Premereur bulkte van de ambities. Hij leek een man met heel veel competenties. Naast zorgstrateeg was hij ook manager, energiedeskundige, begrafenisondernemer en bezieler van Geraardsbergen. ‘Geef senioren ook een kans’, staat nog steeds op zijn persoonlijke website te lezen.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 stond de zorgstrateeg op de twintigste plaats van de Open VLD-lijst. Stefaan Premereur ‘is ingegaan op de vraag van Burgemeester De Padt om zich ook in te zetten in de politiek.’ Dat staat nog steeds op de website van Premereur te lezen. Na die verkiezingen kwam Premereur in het bestuur van de lokale partijafdeling en werd hij ook lid van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Na de gerechtelijke inval van vorig jaar, gaf Stefaan Premereur zijn mandaat op en vertrok hij ook uit het bestuur van de plaatselijke afdeling van de Open Vld.

In de Dagmoedstraat te Schendelbeke had hij het plan opgevat om een nieuw buurthuis met 14 assistentiewoningen en een ondergrondse parking te bouwen. Het ging om een publiek-private samenwerking waarbij door de oppositie toch wel vraagtekens werden geplaatst. Maar na de inval van de gerechtelijke politie in maart van vorig jaar, verzuurde de relatie met de Open Vld en trok Premereur zich terug uit het project.

‘Stefaan Premereur betaalt de prijs voor zijn hoogmoed, helaas ook de vele kwetsbare bejaarden, zijn familie en medewerkers.’

‘We wisten het niet’
In de pers verklaarde burgemeester Guido De Padt – en velen samen met hem – ‘compleet verrast’ te zijn door de verwaarlozing. De pers vroeg zich af hoe het mogelijk was dat dergelijke feiten zolang onder de radar konden blijven. Hoe geloofwaardig is dit? Nog voor Stefaan Premereur op de lijst van de Open Vld figureerde, gonsde het in Geraardsbergen over de horrorverhalen die zich in Beauprez voordeden en de twijfelachtige reputatie van de zorginstelling. Burgemeester Guido De Padt was daarvan ook op de hoogte. In eigen rangen was niet iedereen gelukkig met de komst van Premereur, maar de ondernemer van het jaar kreeg een plaats op de lijst en er werd gewillig de andere kant uitgekeken.

Intussen is burgemeester De Padt verwikkeld geraakt in een dispuut met Stefaan Premereur. Uit het besluit van het College van Burgemeester en Schepenen van 10 november 2021 blijkt dat het stadsbestuur een advocaat wil inhuren om het bij te staan in ‘het dossier Beauprez-Alegria’. Beauprez kreeg aanvankelijk een omgevingsvergunning voor het bouwen van assistentiewoningen, maar niet om er ‘cohousing’ te organiseren. Er zou dus spraken zijn van ‘illegale bewoning’, en dus ook van een illegale bouwvergunning. Een uittreksel van de notulen van het schepencollege vindt u op Weerbaar Geraardsbergen.

De honger naar geld en erkenning, zijn schraapzucht en zijn winstbejag vormden Premereurs achilleshiel. Stefaan Premereur had intussen een klein fortuin vergaard. Alleen al de eigendommen die zijn vader in en rond Geraardsbergen heeft verworven en die vader en zoon via hun gezamenlijke vennootschap beheren, brengen een smak geld op. Maar dat bleek niet te volstaan. Intussen heeft hij al een klein fortuin aan advocatenkosten opgehoest. Stefaan Premereur betaalt de prijs voor zijn hoogmoed, helaas ook de vele kwetsbare bejaarden, zijn familie en medewerkers.

Julien Borremans