Winterfoor en krakelingen 2022 gaan toch door


Geraardsbergen kan dit jaar opnieuw van Krakelingen genieten, zij het in een alternatieve vorm. Door de coronapandemie en eerder het stormweer in 2020 kan het traditionele dubbelfeest Krakelingen en Tonnekensbrand voor het derde jaar op rij niet doorgaan. Om het feest levendig te houden bij de bevolking werkten de diensten van het lokaal bestuur en het Krakelingencomité een mooi gevuld alternatief programma uit.

Krakelingenwandeling
Waar in de traditionele krakelingenstoet de toeschouwers stilstaan en de figuranten voortbewegen, draaien we nu de rollen om. Op zondag 27 februari van 14 tot 17 uur beelden figuranten in het Abdijpark verschillende scènes uit de krakelingenstoet uit. De bezoekers wandelen tijdens “Krakelingen, vice versa” van scène naar scène. Zowel het traditionele gedeelte als het jaarlijks veranderende thema komen aan bod. In 2020 viel de keuze op “transport”. De technische dienst van het lokaal bestuur maakte toen mooie attributen die we nu graag voor het eerst tonen.

Klank- en lichtshow
Op zaterdag 26, zondag 27 februari en maandag 28 februari wordt van 18 tot 22 uur een interactieve klank- en lichtshow geprojecteerd op de gevel van het Koetshuis (Abdijpark). Ook foto’s en tekeningen van burgers maken deel uit van de projectie. Geïnteresseerde burgers zullen via onze website hun eigen ontwerp kunnen maken of foto’s uploaden. Via een verkregen QR-code kunnen ze die dan projecteren op het Koetshuis. Binnenkort volgt daarover meer informatie op onze socialemediakanalen.

Winkeletalages en bakkers
In de winkelstraten worden de etalages mooi versierd. De bakkers delen op zondag gratis krakelingenbroodjes uit. In de woonzorgcentra worden de bewoners dan weer getrakteerd op een krakelingensandwich en kunnen ze genieten van de film die in 2021 gemaakt werd.

Lessen
De dienst Cultuur voorziet jaarlijks een didactisch lessenaanbod voor de derde graad van het lager onderwijs. Leerkrachten kunnen er zelf mee aan de slag of kunnen ervoor kiezen om een medewerker van het lokaal bestuur op bezoek te laten komen. Dit jaar schreven maar liefst 12 scholen zich in met in totaal 26 klassen.

“Voor onze Geraardsbergenaren is het dubbelfeest Krakelingen en Tonnekensbrand echt iets om elk jaar naar uit te kijken. Jammer genoeg kan dit voor het derde jaar op rij niet doorgaan. Na de krakelingenfilm van vorig jaar pakken we nu opnieuw uit met een leuk alternatief. Er zit voor elk wat wils in dus we hopen dat het programma op heel wat bijval kan rekenen van onze burgers”, zegt schepen van Cultuur Ann Panis.

Meer info
Meer info is terug te vinden op www.visitgeraardsbergen.be, in het infokantoor Visit Geraardsbergen of telefonisch op het nummer 054 43 72 89.

Van onze medewerker
Jason Claes