Rond de Zevensacramentenboom in Leeuwergem werd preventief een perimeter ingesteld. © Milieudienst stad Zottegem

Code oranje Oost-Vlaanderen: burgemeester stad Zottegem waarschuwt en neemt preventieve maatregelen

Burgemeester Evelien De Both van Zottegem waarschuwt voor code oranje in Oost-Vlaanderen en kondigt enkele preventieve maatregelen aan zoals het afsluiten van het Park van Breivelde.

“Op vrijdag 18 februari tussen 14 en 19.00 uur wordt een zware zuidwesterstorm verwacht, met windkracht 10 op de schaal van Beaufort en rukwinden tussen 100 en 130 km/h. Dit betekent dat de kans op stormschade zeer reëel is. We roepen iedereen op om extra voorzichtig te zijn,” waarschuwt burgemeester Evelien De Both (N-VA). “We namen ook enkele preventieve maatregelen. Het Park van Breivelde is afgesloten en blijft dicht tot als het terug veilig is na de storm. Aannemers en bouwheren wordt gevraagd om hun stellingen, torenkranen en losliggend materieel te beveiligen. Gisteren werd ook de zone rond de Zevensacramentenboom in Leeuwergem afgespannen wegens een mogelijks gevaarlijke situatie. De nabije school werd gewaarschuwd om deze gevarenzone te vermijden. “We roepen op om voor stormschade enkel het nummer 1722 te gebruiken, en indien mogelijk liefst digitaal via het e-loket. Zo kunnen we het noodnummer 112 vrijhouden voor personen in levensgevaar.”

Wees voorbereid

Een dergelijke storm kan veel schade aanrichten en ook het verkeer ernstig verstoren. Om die schade zoveel als mogelijk te beperken neem je best volgende maatregelen:

  • Parkeer niet onder een boom, en let op voor vallende takken of andere voorwerpen.
  • Vermijd parken, en maak dingen die los kunnen komen door de wind veilig vast.
  • Is het niet strikt noodzakelijk om je te verplaatsen, blijf dan binnen.

1722 geactiveerd

Wie tijdens of na dit noodweer brandweerbijstand nodig heeft voor stormschade, kan via het noodnummer 1722 hulp vragen als er niemand (potentieel) in gevaar is. Dat kan online via het e-loket op www.1722.be of door te bellen naar het nummer 1722.