Inzetten op de private woningmarkt moet ellenlange wachtlijst sociale woning verminderen


Geraardsbergen. ‘Elke kandidaat sociale huurder kan tot €200 per maand tussenkomst krijgen in zijn huurlasten’, zegt Gabriël Schaut, voorzitter N-VA Geraardsbergen. Gabriël Schaut: ‘Het is een open deur instampen te beweren dat er meer sociale (huur)woningen nodig zijn. De wachtlijsten liegen er niet om. In regio Geraardsbergen staan er momenteel meer dan 1500 personen op de wachtlijst voor een sociale woning, waarvan er onvoldoende zijn. Hierdoor loopt de gemiddelde wachttijd op tot meer dan vier jaar. Intussen moeten die mensen huren op de privémarkt’. Om hieraan te remediëren, heeft minister van Wonen, Matthias Diependaele, zijn zogenaamde Woonplan gelanceerd.

‘Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele wil een deel van het geld dat beschikbaar was voor leningen aan sociale woningmaatschappijen inzetten op de private woningmarkt. Zo wil de minister werk maken van een betaalbaar huuraanbod voor mensen die (net) geen recht hebben op een sociale woning, maar geconfronteerd worden met stijgende prijzen op de privaatmarkt. Bovendien wil de minister winstleningen toekennen aan private spelers, die woningen aan een lagere huurprijs moeten aanbieden. U kan tot €157,87 krijgen, te verhogen met €26,31 per persoon ten laste. De verhoging is begrensd tot vier personen ten laste. In bepaalde gemeenten wordt het maximale huurpremiebedrag verhoogd met 10% tot 173,66 euro plus 28,94 euro per persoon ten laste. Ook hier is de verhoging begrensd tot vier personen ten laste.’

Er bestaan nu huursubsidies en huurpremies. Voor de huursubsidie kan u terecht op het volgende webadres: https://www.wonenvlaanderen.be/premies/voor-wie-de-vlaamse-huursubsidie-0.
Voor gedetailleerde info over de vraag of u in aanmerking komt voor een huurpremie, kunt u ten rade op de website http://huurpremie.wonen@vlaanderen.be

‘Na één jaar op de wachtlijst kan U die premie krijgen, en u krijgt die maandelijks gedurende 9 jaar uitgekeerd’, besluit Gabriël Schaut.