Motorbende verdacht van de productie synthetische drugs na brand in Geraardsbergen


Oost-Vlaanderen. De Federale Gerechtelijke Politie van Oost-Vlaanderen heeft een bende opgerold die verdacht wordt van de grootschalige productie van synthetische drugs. De bende was actief in de provincies Oost- en West-Vlaanderen. Twaalf verdachten werden voorgeleid voor de onderzoekersrechter te Oudenaarde en onder aanhoudingsmandaat geplaatst.   In augustus 2021 werd in Geraardsbergen naar aanleiding van een brand in de tuin van een woning een grote hoeveelheid afval van chemische producten aangetroffen. Een eerste onderzoek bracht aan het licht dat het afval mogelijk afkomstig was van de productie van synthetische drugs. Het parket Oost-Vlaanderen vorderde de onderzoeksrechter te Oudenaarde, die de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen gelastte met het verder onderzoek. Verder speurwerk bracht uiteindelijk een organisatie in beeld die zich vermoedelijk bezighield met de productie en verdeling van amfetamine.

Tijdens een gecoördineerde gerechtelijke actie op 22 februari 2022 werden simultaan 17 huiszoekingen uitgevoerd in Oost- en West-Vlaanderen en Antwerpen, waarbij materiaal werd aangetroffen dat kan dienen voor de productie van synthetische drugs (chemische grondstoffen en materiaal voor de aanmaak van amfetamine) alsook materiaal voor het opzetten van een plantage. Er werden ook een hoeveelheid speed, meerdere vuurwapens waaronder een riotgun en jachtwapen met afgezaagde loop, stroomstootwapens en pepperspray aangetroffen. Tevens werden meer dan 10.000 euro in cash en drie wagens in beslag genomen.  Bij de actie werden zestien verdachten aangetroffen, waarvan er elf voorgeleid werden bij de onderzoeksrechter te Oudenaarde, die besliste om hen alle elf onder aanhoudingsmandaat te plaatsen. Het merendeel van de verdachten blijkt lid te zijn van dezelfde motorclub MC Peccatori. Bij de huiszoekingen werd er samengewerkt met verschillende lokale politiezones in Oost- en West-Vlaanderen en Antwerpen, alsook met diverse diensten van de Federale Politie. De huiszoekingen gingen onder meer door in Aalst, Dendermonde, Berlare, Zele, Lievegem, Gooik, Stabroek, Wingene, Oostende, Zonnebeke, en Bredene.

Op 28 maart 2022 werd een bijkomende verdachte opgepakt te Ninove. Deze werd op 29 maart voor de onderzoeksrechter te Oudenaarde geleid, die betrokkene onder aanhoudingsmandaat plaatste. In totaal zijn er momenteel dus twaalf verdachten in voorhechtenis.

Bron: Federale politie