ATOMIC PING PONG 2 MERELBEKE/AVELGEM

EMILIO LOPEZ-MENCHERO

Brandend actueel want Atomic Pingpong is een tentoonstelling rond oorlogstrauma’s die diepe sporen nalaten.

De tentoonstelling “Atomie Ping Pong 2” is bedacht als een tweeluik; 2x een intens plastische denkoefening over chemie, wapens, bloemen, oorlog en vrede; gekruid met de familiale autobiografie van de kunstenaar Emilio Lopez-Menchero (1960). De aanleiding van de twee tentoonstellingen in Avelgem (23.1 0-28.11.2021) en Merelbeke is de aanwezigheid in beide gemeenten van een permanent werk van de kunstenaar. Het expo-deel in Merelbeke bestaat uitsluitend uit nieuw gerealiseerd werk! Een monumentaal stuk schilderlinnen van maar liefst 18,3 meter bij 2 meter hoog en picturaal betekend met een moleculaire beeldtaal. Naadloos aan elkaar gemonteerde flarden, al dan niet wetenschappelijke teksten,complexe formules, verpulverde documenten uit het archief van zijn vader, die op het canvas als het ware voorbij zweven als een gaswolk én dit alles … oordeelkundig opgehoogd met brede, ingetogen en energieke schilder-gebaren van atomen, geborsteld en getekend in de meest zachte, giftige én felle kleuren- die er zelfs en soms formeel uitzien als kogelgaten – overmeesteren ons oog en denken.

Atomie Ping Pong Constellation

Centraal in de tentoonstelling staat een “cloud”, bestaande uit talrijk aan elkaar geassembleerde witte pingpong balletjes; tegelijk verwijzend naar de titel van de tentoonstelling en dialoog-gewijs naar “Mosterd”, het permanente kunstwerk van Emilio in Avelgem. Nu speelt Merelbeke en Avelgem met elkaar en het geluid van de opspringende balletjes maakt inherent deel uit van ‘het ritme’ van deze tentoonstelling.

Flora, 2022 – 33 drawings on format A4 (2022)

Op de andere muur, recht tegenover het gigantische canvas is “Flora” te zien als eenlijn, een rij van exact 33 kleine, ingelijste (kleurrijke) tekeningen op millimeterpapier, initieel formeel verwijzend naar de permanente “Fiower”-fonteinen in Merelbeke enqua aantal naar exact 33 kms – de afstand tussen beide locaties Avelgem en Merelbeke in vogelvlucht/raketafstand. Alle unieke tekeningen ontsluiten een “andere” wereld met insinuaties aan de natuur, de politiek en aan knipogen naar de kunstgeschiedenis en de actualiteit. Deze tekeningen overbruggen letterlijk en symbolisch een specifieke afstand in tijd en ruimte en worden (uitzonderlijk) als een genereus gebaar per tekening verkocht aan (amper) € 200. Bloemen aan elkaar schenken, getekende en zorgvuldig ingekleurde bloemen die hier tegen de muur een bijzonder inhoudelijk-gelaagd en esthetisch aanlokkelijk boeket vormen.

De tentoonstelling loop van zaterdag 2 april tot maandag 30 mei tijdens de openingsuren van het Cultuurhuis, 9 u tot 12 u en van 14 tot 17 u, woensdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur
Toegang gratis