Hof ter Hulst was oorspronkelijk een vestiging uit de 13 de – 14 de eeuw

Hoeve is beschermd monument

Het Hof ter Hulst, Hoek ter Hulst 35, Moortsele was oorspronkelijk een vooraanstaande vestiging uit de 13 de – 14 de eeuw. Een versterkt huis met walgrachten die vermoedelijk een verdedigingsfunctie hadden, maar ook diende als een statussymbool van een lokale heer. De muren met Doornikse en Balegemse steen zijn ongeveer 80 cm dik. De elementen doen het vermoeden rijzen dat het Hof ter Hulst een donjon was. De benaming ‘Hulst’ komt eigenlijk van het Engelse woord ‘hill’, heuvel en werd in de volksmond ‘hul’.  Bodemsporen tonen aan dat er inderdaad een brede gracht rond het erf was,  aan de voet van de Betsberg en dicht bij de Molenbeek.
In 1660 wordt de site beschreven als een ‘kasteel’ met rondom wallen, dammen en neerhof, eigendom van Jan – Franciscus Triest, heer van Lemberge. Later komt het kasteel in handen van de markies van Rode. Omstreeks 1730, toen de toren verdween, werd de kasteelsite omgevormd tot hoeve die een typische evolutie van een belangrijke oude woonkern illustreert.
Aan de walgracht naast de straat bemerk je de opvallende boerenwoning, woning van vijf traveeën en twee bouwlagen met zadeldak met Vlaamse pannen. Het jaar 1730 is ingegrift op de versierde moerbalk in de woonkamer. In balk eveneens de inscriptie ‘G.M.D.I. Schellart’. Best aannemelijk dat de familie Schellart de restanten van het kasteel liet verbouwen tot boerenwoning in haar huidige bestaande vorm. (Bron Wikimapia).
Het Hof kwam in verval, gelukkig kwamen er in 1995 – dankzij de familie De Clercq – grondige renovatie- en herstellingswerken. Ze respecteerden het historisch gebouw. Op een kaart van 1934 blijft dat de omwalling afgelijnd was door bomen. Hieruit blijkt nog maar eens dat Hof ter Hulst een versterking was. Er zijn nog sporen van een dichtgemetselde rondboog. Het oudste gedeelte verwijst naar de middeleeuwen. IJzeren ringen in gewelven zouden kunnen betekenen dat er een gevangenis was, temeer dat Philips van den Oudenhuus, eigenaar van ‘Stede ter Hulst’ van 1378 tot 1395 baljuw was van het Land van Rode. De ramen zijn opvallend klein. Bij weghalen van bepleistering ontdekte men enkele kijk – en schietgaten die door de nieuwe eigenaar De Clercq in eer werden hersteld. Naast een van de twee grote schouwen zit een soort kijkgat (ossenoog) waar je het hoofd niet doorkrijgt. Aan de buitenzijde zitten ook twee van die kijkgaten. Gelukkig werd Hof ter Hulst van de ondergang gered door de familie De Clercq. Met Hof ter Hulst heeft de gemeente Oosterzele een waardevol en historisch erfgoed. Op 18 juli 1996 werd hoeve ‘Hof ter Hulst’ een beschermd monument. (mvdv, foto’s ddl)