Overzichtstentoonstelling Dikkele

Oude Gemeenteschool Sint-Denijs-Boekel

Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de Zwalmse heemkundekring besloot het bestuur een uniek biertje te brouwen ter gelegenheid van deze feestelijke gebeurtenis. Nu we de draad van het sociale leven geleidelijk aan opnieuw opnemen, leek het ook het ideale moment om dit project verder te zetten. Met de gepaste trots stelt de vzw Heemkundekring Zwalm haar eigen bier voor: het Swaelmke.

De officiële presentatie en eerste degustatie van het bier gebeurde afgelopen zondag in de Oude-Gemeenteschool, maar aanleiding van de opening van de onze overzichtstentoonstelling over Dikkele. Het kan niet beter samen vallen want Dikkele heeft een rijke bouwer tradities in de volksmond het Brouwersdorp genoemd. De lintje werd door geknipt door Zwalms ereburger professor Emeritus Denis De Keukeleire, Minister van Staat Herman de  Croo en  Burgemeester van Zwalm Bruno Tuybens.

Dikkele 1.200

De eerste vermelding van Dikkele werd vorig jaar immers 1.200 jaar geleden neergepend, en ook deze verjaardag willen we niet geruisloos laten passeren. De Heemkring startte stak voor deze gelegenheid een overzicht tentoonstelling in elkaar over het Brouwerdorp DIKKELE. In samenwerking  met de dorp bewoners en de brouwerij familie kwam een mooie tentoonstelling ten tafel.

“In pago bracbatinse in locis nuncupatis baceroth, decla, neonifio et securiaco mansi xlviiij”. Met deze zin in een charter van (wellicht) 29 juni 821 is de eerste geschreven vermelding van het dorp Dikkele – samen met Baasrode, Ninove, Roeselare en Sirault – een feit. Exact 1200 jaar geleden dus. Het was Lodewijk de Vrome die hierin de bezittingen van de Sint-Amandsabdij van Saint-Amand-les-Eaux (Elnone, Frankrijk) in de toenmalige Brabantgouw bevestigde. Reden om te vieren dus! U leest meer over het charter uit 821 in het artikel “Dikkele 1200 jaar” in het nieuwste nummer van “De Zwalmgalm”, van de hand van Louis Ide en Jeroen De Swaef.

Brouwerij de Wever

In de 19de eeuw waren de Vanderstrichts de Dikkelese brouwers. De brouwerij noemde ze toen Excelsior. Ze besloten een tijd later uit te wijken naar Gent, mogelijk door het gebrek aan groeimogelijkheden in Dikkele en misschien had ook de minder gunstige ligging hier debet aan. Ze lieten hun nering over aan een Scheldewindekenaar. Die ging al na een paar jaar op de fles. Dit kwam Theophiel Prosper de Wever ter oren en die prompt de ouderlijke boerderij in Ooike verliet om zich in 1890 in Dikkele te komen vestigen. In 1892 kon Prosper de gebouwen van de Brouwerij Excelsior kopen. Hij begon direct met brouwen en de naam veranderde in Brouwerij De Wever. Toen de zijn zonen de brouwerij hadden overgenomen hebben ze deze rond 1934 nog verbouwd. De brouwersactiviteiten hielden op in 1983 toen de brouwerij werd overgenomen door Kronenbourg. De gebroeders De Wever bleven nog een aantal jaren actief als bierhandelaars. De oude gebouwen staan nog altijd rechts van herberg ‘In de Casino’.

Je kan de tentoonstelling die vrij te bezoeken is tijdens de opendeurdagen in de Oude Gemeenteschool Sint-Denijs-Boekel Info: bestuur@heemkundekringzwalm.be of web https://www.heemkundekringzwalm.be

Wanneer:
Zondag 1 mei 2022 van 10:00 tot 12:00
Zondag 5 juni 2022 van 10:00 tot 12:00
Zondag 3 juli 2022 van 10:00 tot 12:00
Zondag 4 september 2022 van 10:00 tot 12:00
Zondag 2 oktober 2022 van 10:00 tot 12:00