Erfgoeddag Merelbeke: schoolverhalen

24 april

Onder de leuze ‘Erfgoed maakt school’ gaat Erfgoeddag 2022 door. Op zondag 24 april is er de klassieke Erfgoeddag, maar ook de daaropvolgende dagen kan je nog genieten van ons aanbod.

In Cultuurhuis Merelbeke komt het schoolthema uitgebreid aan bod – op Erfgoeddag én tot en met 8 mei. Atelier 2 op de eerste verdieping wordt voor de gelegenheid omgebouwd tot een klaslokaal

LEZING ‘De jeugd van toen’

Dr. Karl Catteeuw – curator van de expo ‘Het kind van toen’ – belicht de verandering van de pedagogische aanpak, tussen vroeger en nu, aan de hand van de schoolplaten.

EXPO ‘Het kind van toen’

We vinden ze intussen op schoolzolders, op antiekmarkten en in interieurs, maar veel mensen hebben er nog een beeld van in het geheugen: de prenten uit karton of op doek tussen twee stokken, die aan de klasmuren hingen en die de juf of meester op een memorabele dag aanwees om er een verhaal bij te vertellen. Historische mijlpalen, biologische details, Bijbelse taferelen, geografische gegevens, modelschrifttekens, en andere leerstof werden zo ‘ingeprent’. Dr. Karl Catteeuw maakte een fraaie selectie van een 50-tal exemplaren, geïdealiseerde beelden uit het dagelijkse leven van het kind van toen onder meer uit de private collectie van. Pieter De Knock, Vlaanderens grootste privéverzamelaar van wandplaten.

FILM ‘Straffe schoolverhalen en disciplinering’ (met interviews van Merelbekenaren)

Weet u hoeveel basisscholen Merelbeke en deelgemeenten telden tijdens vorige eeuw? Katholieke en gemeentelijke? Hoe was het om toen naar school te gaan? Kom kijken en luisteren naar enkele herkenbare en ludieke schoolherinneringen: kattenkwaad uithalen is van alle tijden, de vorm die het aannam én de straf die erop volgde, veranderde doorheen de tijd. Deze verhalen van slechte en goede punten, gebracht door jonge en oudere Merelbekenaars, werd door Tony Haemers van filmclub de Drake samengesteld tot een boeiende film.

PROJECTIE ‘Digitale schoolreünie’

Was je leerling in een Merelbeekse basisschool? Dan herken je misschien jezelf, je klasgenoten, je hartsvriend(in) op één van de klasfoto’s & leidt dit bezoek aan ons erfgoedevenement misschien tot een ontmoeting met een schoolkameraad die je reeds lange tijd uit het oog verloor.

Waar & wanneer: Cultuurhuis, 1e verdieping, zo 24 april tot en met 8 mei , gratis

Lezing: zo 24 april om 10.30 en om 15 uur (onnodig te reserveren)

Expo, film & digitale schoolreünie: zondag 24 april tot en met 8 mei op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9 tot 12 uur, op woensdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur

Bezoek in groep met (gratis) gids?

Neem contact op met: erfgoed@merelbeke.be of 0474 85 56 14 (voormiddag)