Bunkers in Gijzenzele, tastbare overblijfselen van WO II

Wandeling ‘Halve Maanroute’

We geven je graag een vrijetijdstip. In Gijzenzele kan je de ‘Halve Maanroute’ komen ontdekken. Er zijn nog heel wat sporen te vinden die herinneren aan WO II, een donkere periode uit de wereldgeschiedenis. Je kunt heel wat bijleren en in het spoor treden van WO II.  De wandelweg werd uitgetekend door de Heemkundige Kring ‘Het Gijzels Genootschap van de Kerkuil’.
In het pittoreske Gijzenzele slingert de Halve Maanroute langs voet- en autoluwe wegen. De acht plaatselijke bunkers blijven als stille getuigen na de Slag om Gijzenzele tijdens de meidagen 1940. Langs het parcours werden panelen aangebracht met informatie over de bloedige strijd in Gijzenzele en het naburige Kwatrecht. Het ‘Gijselveld’ vormde in mei 1940 het strijdtoneel van het 5 de linieregiment. Er speelden zich heel wat gruwelijke taferelen af waarbij vele slachtoffers vielen. De Duitse aanvaller werd er drie dagen tegengehouden. De ongeveer 8 km lange wandeltocht leidt je door het slagveld van Gijzenzele waar tijdens de meidagen in 1940 26 Belgische soldaten en 279 Duitse soldaten sneuvelden. Gijzenzele en Kwatrecht maakten deel uit van de verdedigingslinie die vanaf de Bovenschelde te Kwatrecht tot aan de Leie bij Astene vijandelijke aanvallen moest afweren. De slag om Gijzenzele en Kwatrecht staat bekend als één van de hardnekkigste veldslagen van WO II. Uit de verslaggeving van majoor en commandant Desprets blijkt de afschuwelijke gruwel. Dat er hevig werd gevochten, blijkt uit het naslagwerk ‘Slechts drie dagen hebben de kanonnen gebulderd’. De bewoners van Gijzenzele en Kwatrecht moesten vluchten voor het geweld. Pas toen van hogerhand het bevel kwam zich terug te trekken, verlieten de vijfde en zesde linie de stellingen van het ‘Bruggenhoofd Gent’. Eigenlijk kreeg de Slag om Gijzenzele en de heroïsche strijd van de Belgische soldaten te weinig aandacht in de geschiedenisboeken. De Halve Maanroute houdt verband met de bunkers en de Tweede Wereldoorlog. Je wandelt ook langs de Av 10 of molenbunker waar zeer zwaar werd gevochten en het Halve Maanbos, het zwaartepunt van de bloedige slag van Gijzenzele. Halfweg de Gijzenzelestraat werd een knuppelpad aangelegd dat verbinding geeft met een bestaand knuppelpad dat leidt naar de A 36 bunker in de Kerkstraat.
De Halve Maanroute start op het Sint – Bavopleintje Gijzenzele. Er zijn ook tekstpanelen in de Kerkstraat, de Langestraat (frontzone Kwatrecht/Gijzenzele), Brielstraat, de Molenbunker, Gijzenzelestraat en de A36. Het parcours is volledig bewegwijzerd. Wandelingen met gids met een bezoek aan een bunker en minimuseum voor groepen, verenigingen,…is mogelijk. Contact: info@gijzenzele.be, 09 / 362 01 46.  (mvdv, foto’s ddl)