Erfgoed Viersprong stelt de Erfgoeddag 2022 voor

Erfgoeddag maakt school op 24 april

Op 24 april is het zover! Onder het motto ‘Erfgoeddag maakt school’ duikt Erfgoeddag 2022 in het rijke schoolleven en -verleden. In de regio valt heel wat te beleven, voor jong en oud. Per deelnemende gemeente lichten we er een boeiende, originele en/of kindvriendelijke activiteit uit. Ontdek het volledig regionale programma https://erfgoedviersprong.be/programma-erfgoeddag-24-april/

Lochristi – Tento – Sierteelt in het LOS

©Gemeente Lochristi

Het Sierteeltmuseum (LoS) is dé place to be over de sierteelt in de streek. Op Erfgoeddag zijn kinderen er baas. Ontdek het museum op kindermaat via verschillende opdrachtjes. De begonia, camelia en azalea? Die hebben na je bezoek geen geheimen meer voor jou!

Melle – Rondleiding – Het depot van vervoering
Benieuwd hoe historische treinen bewaard en gerestaureerd worden? Bij Train World in Melle staan een vijftiental historische treinen te blinken (2de helft 20ste eeuw). Wat mag je verwachten? Een rondleiding, demonstraties én je kan zelfs in de treinen een kijkje nemen.

Merelbeke – lezing, filmvoorstelling en tentoonstelling

© Beeldbank Merelbeke

Herinneringen ophalen, kennis opdoen over het (school)leven van vroeger? Bij het Cultuurhuis in Merelbeke vind je met deze drie activiteiten zeker je gading: een lezing over pedagogie vroeger & nu, een tentoonstelling met oude schoolplaten en film vol straffe lokale schoolverhalen. Voor de lezing reserveer je best je plek.

 

 

Oosterzele – Zoektocht en spel – Spelen, spelen op de koer
Knikkeren, touwtje springen … spelen op de schoolkoer is van alle tijden. Wat spelen kinderen de dag van vandaag? En wat speelden de ouders, grootouders? Doe de zoektocht en speur naar Pokémons of daag elkaar uit op de koer van drie scholen. Ben jij een kanjer in bikkelen, beybladen of hinkelen?

Sint-Lievens-Houtem – Tento & Lezing – ‘Als ik denk aan mijn schoolgaande jeugd
Wist je dat er in Groot-Houtem maar liefst 11(!) scholen waren? In het Parochiaal Centrum Bavegem licht Geert Coppens in een lezing toe hoe het er vroeger op de schoolbanken aan toe ging (om 10u30 & 15u). Een mini-expo geeft extra duiding bij zijn verhaal

Nog meer Erfgoeddag
Je kan uiteraard nog veel meer beleven op Erfgoeddag: een lezing in Melsen over het leven in de fifties, een tentoonstelling over de communie in Munte, een bezoek aan de pastorie van Letterhoutem of maaldemonstratie in de Windekemolen … Of wie weet, vind je elders in Vlaanderen of Brussel je gading?