©RV- Burchtsite Ninove_Aanduiding OpLuchtfoto

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed, beschermt de middeleeuwse burcht in Ninove als archeologische site

©Sophie Richez – Matthias Diependaele

‘De meeste middeleeuwse burchtsites aan de Dender zijn doorheen de tijd volledig verdwenen, maar in Ninove is dat niet het geval. Een deel van de burchtgracht is zelfs nog in het landschap te zien. Het waren de heren van Ninove die de burcht (lieten) bouwen. Zij behoorden in de 11de en 12de eeuw, als stalmeesters van de graaf van Vlaanderen, tot de Vlaamse topadel.’, aldus minister Matthias Diependaele. ‘Om het archeologisch bodemarchief te bewaren voor de toekomst en om ervoor te zorgen dat bij het gebruik van de locatie rekening wordt gehouden met de aanwezige erfgoedwaarden bescherm ik dit terrein definitief als archeologische site.

In Vlaanderen zijn slechts een beperkt aantal motteversterkingen in dorps- of stadscontext bewaard. De burcht van Ninove vormt één van de vroegste voorbeelden van een motte langs de Dender en een van de weinige stedelijke motteversterkingen die gespaard zijn gebleven van urbane ontwikkeling op en rond de site. Dit zorgde voor een goede bewaringstoestand van het archeologisch bodemarchief, maar biedt ook de mogelijkheid om de site te bestuderen in relatie tot de ontwikkeling van de stad en het omgevende landschap.

©RV – Burchtsite_Ninove_Flandria_illustrata[1664]
Verder is de site bijzonder door haar complexe ontwikkelingsgeschiedenis, een zeldzaam visueel restant van de burchtgracht en de nog levend gehouden herinnering aan de burcht door de inwoners van Ninove.

Om het archeologisch bodemarchief te bewaren voor de toekomst en om ervoor te zorgen dat bij het gebruik van het terrein rekening wordt gehouden met de aanwezige erfgoedwaarden beslist minister Matthias Diependaele tot een definitieve bescherming van de zone als archeologische site.