Op erfgoeddag maken we met z’n allen school.

In de Vlaamse Ardennen kijken de organisatoren uit naar een recordeditie, met meer dan 40 activiteiten verspreid in de regio.

Op woensdag 20/04/2022 stelde  EVA (Erfgoed Vlaamse Ardennen) in het Protestants Museum “De Geuzenhoek” te Horebeke het programma voor erfgoeddag 2022 voor.

Onder het motto “Erfgoeddag maakt school!” duikt Erfgoeddag dit jaar in het rijke schoolleven van toen. Op zondag 24 april is er zoals elk jaar het vertrouwde publieksmoment. In de week van 25 tot 29 april gaan de organisatoren met, voor en in scholen aan de slag.

Op zondag 24 april is het Erfgoeddag en kan je in meerdere gemeenten ervaren hoe het voelt om terug naar school te gaan. Musea en erfgoedverenigingen richten echte klaslokalen in, compleet met schrift, inktpot en een meester of juf vooraan. De ideale plek om schoolherinneringen op te halen, nog eens plaats te nemen op de harde schoolbanken en hopelijk niet met ezelsoren op in de hoek te belanden.

Ook voor een originele kijk op schoolerfgoed en educatie is een rondje Vlaamse Ardennen op Erfgoeddag zeker de moeite. Van erfgoed van de muziekschool tot escaperoom in het archief of wandeltocht in het kielzog van zusters en schelmen: je kan het allemaal beleven op zondag 24 april.

De scholen in de Vlaamse Ardennen kunnen ook na die zondag nog heel wat erfgoed ontdekken, tijdens Erfgoedweek voor scholen van 25 tot 29 april. Organisaties in de regio verwelkomen leerlingen en leerkrachten voor een VIP-ervaring, en tal van erfgoedexperten gaan de uitdaging aan om een lesuurtje lang als Erfgoedklasbak hun passie en kennis te delen voor de klas.

Een overzicht van waar je op zondag 24 april Erfgoeddag kan beleven in de Vlaamse Ardennen staat op de website van EVA – Erfgoed Vlaamse Ardennen: www.erfgoedvlaamseardennen.be.

Erfgoeddag maakt school te Lierde.

De Lierdse Cultuurraad laat de schoolbel klinken en de klompen klepperen op Erfgoeddag 2022.

Op zondag worden de Lierdenaars uitgenodigd om tussen 13u00 en 19u00 een bezoekje te brengen aan het oude dorpscafeetje en het oude klaslokaaltje die zijn opgesteld in de vroegere school van Sint Maria Lierde aan de Dorpsstraat (nu zaaltje van Méke Mol).

Verder zijn er naast het oud klaslokaaltje en het dorpscafeetje ook nog oude speelplaatsspelletjes te bekijken en eventueel te spelen. Verder zullen er uitzendingen gevolgd kunnen worden van Schoolradio en -TV. Er zijn heel wat oude klasfoto’s uit de Lierdse scholen te bewonderen en zal er op 24/4 om het uur een klein toneeltje “de dorpsschool herleefd” opgevoerd worden.

Allen die willen kennismaken met het schoolleven van weleer of zij die de nostalgie van vervlogen tijden nog eens willen proeven zijn dus vriendelijk uitgenodigd om een bezoekje te brengen aan “Erfgoeddag maakt school” in het zaaltie van Méke Mol aan de Dorpsstraat te Sint Maria Lierde.