Lancaster bommenwerper herdacht in Lierde

Op 21 december zal het 80 jaar geleden zijn dat een Lancaster DXP W4234 van 57 Squadron RAF, onderweg naar een missie in Duitsland (München) , boven Steenhuize geraakt werd door het boordgeschut van een Duitse Messerschmitt. Het toestel stortte neer op het gehucht Kakebeke te Sint-Maria-Lierde. Zes van de zeven bemanningsleden overleefden de crash niet. De zevende werd gekwetst door de Duitsers weggevoerd en bracht de rest van de oorlog in gevangenschap door.

Vandaag werd door het gemeentebestuur en History Wings een herdenkingsplechtigheid georganiseerd aan het herdenkingsmonument, gelegen aan de Kapellestraat, Sint-Maria-Lierde.

Dit alles werd bijgewoond door verschillende autoriteiten waaronder ambassadeurs-consuls( UK, Nieuw-Zeeland , Australië)  , militairen , ministers en de gemeentelijke overheid van Lierde. Tevens troffen we familie aan van de navigator( bemanning 1942)

Het hoogtepunt was het overvliegen van een Lancaster op lage hoogte als eresaluut  aan het verongelukte toestel.

Een grote vogel schrok zich hierbij een bult want hij vloog in de onmiddellijke omgeving van het toestel. ( zie foto’s)

De autoriteiten waaronder burgemeester Jurgen Soetens, Vlaams minister Matthias Diependaele en minister van staat Herman De Croo legden een krans neer.   Vervolgens werden de nationale hymnen beluisterd.