Appelterre-Eichem wordt geteisterd door een golf aan inbraken.

‘De huidige inbraken in Appelterre-Eichem vormen het topje van de spreekwoordelijke ijsberg. Er is meer aan de hand’, weet Jeroen.


Jeroen (38) en de schijnbaar rustige Nonnenborrestraat


Appelterre-Eichem. Vorige week deed er zich een reeks aan inbraken voor in Appelterre-Eichem. Op donderdag 5 mei brak een inbreker in in het huis van Jeroen (38), Kim (36) en hun twee kinderen. De inbreker liet niet alleen een spoor van vernieling achter, maar bezorgde het gezin een trauma en zadelde de hele buurt op met een heus onveiligheidsgevoel. ‘De huidige inbraken in Appelterre-Eichem vormen het topje van de spreekwoordelijke ijsberg. Er is meer aan de hand’, weet Jeroen. We vroegen aan de politie van Ninove om meer informatie. Commissaris Leen Van Handenhove: ‘Momenteel loopt het onderzoek nog volop, wij kunnen u op heden geen extra informatie geven.

Donderdagmorgen 5 mei deden er zich verschillende inbraken voor in Appelterre-Eichem, in de Nonnenborre-, de Riet- en de Eichemstraat. Bij Jeroen (38) en Kim (36) en hun twee kinderen werd er die morgen ook ingebroken. ‘Rond 4 uur in de namiddag kreeg ik een telefoontje van mijn schoonmoeder met de boodschap dat ik dringend naar huis moest komen. Mijn schoonmoeder bracht onze kinderen naar huis. Het huis was helemaal overhoopgehaald en naast de voordeur was er een raam ingeslagen’, vertelt Jeroen, die onmiddellijk begreep dat het om een inbraak ging. Op de terugweg reed Jeroen door de Rietstraat en merkte dat er aan een huis een politiecombi staat met wat volk errond. Hij vernam dat daar ook ingebroken was. ‘Straks mag je ook eens langskomen. Bij mij is er ook ingebroken’, geeft Jeroen aan de politie mee.

‘De inbreker laat een puinhoop achter.’
Eens thuis, merkte Jeroen op dat de inbreker driest te keer is gegaan. Via een raam naast de voordeur baande hij zich een weg naar binnen. De inbreker ging eerst naar boven, waar hij de kasten overhoophaalde. Daarna zette hij zijn zoektocht beneden verder. De man jatte een duur uurwerk, enkele stijlvolle zonnebrillen en wat geld. ‘In de keuken heeft de inbreker verschillende kasten opengetrokken. We vermoeden dat hij w

In de Rietstraat werden er ook twee inbraken gepleegd.

at voedsel meenam om zijn honger te stillen. Het is moeilijk om een totaaloverzicht te krijgen van wat de man stal. We vermoeden dat we later nog zullen vaststellen dat er spullen ontbreken.’

Dan is er nog de emotionele opdoffer die mensen te verwerken krijgen. ‘Het is beangstigend om te weten dat een dief in jouw woning inbreekt. Ik voel me niet meer veilig in mijn eigen woning. Het feit dat we twee kinderen hebben, maakt dat gevoel nog beklemmender. Het zal een tijdje duren vooraleer ik dit verwerkt heb’, getuigt Kim. ‘De kinderen zijn nog jong, maar voor hetzelfde geld zijn ze getraumatiseerd.’ ‘We zijn uiteraard opgelucht dat de buit beperkt is, maar anderzijds beseffen we dat de inbreker intussen wel weet wat er nog te rapen valt. Wie weet komt hij op een later tijdstip nog eens langs’, vult Jeroen aan.

‘Niemand heeft wat gemerkt.’
De man nam via de achterdeur de benen. ‘De frigo en de achterdeur stonden open.’ Niettegenstaande de inbreker vrij driest te werk ging, heeft niemand wat gemerkt. De buurvrouw was gaan wandelen. ‘Maar in de Nonnenborrestraat en de Rietstraat is het heel druk. Er passeren heel wat fietsers en wandelaars. Ook rijden er heel wat wagens door de straat die de drukte van de werken in Ninove willen vermijden. En een uur voor de inbraak is hier ook een groep van leerlingen voorbij gewandeld. Het is opmerkelijk dat niemand wat gemerkt heeft.’

De man zette zijn tocht verder en brak in twee huizen in de Rietstraat in en deed het nog eens over in een woning in de Eichemstraat. ‘Terwijl de politie in de Rietstraat vaststellingen deed van de inbraken, was de dief vermoedelijk nog druk bezig in de Eichemstraat’, vult Jeroen nog aan.

Dat de inbreker de risico’s niet schuwde getuigt zijn inbraakpoging in één van de woningen in de Rietstraat. ‘De man nam een ladder dat hij daar vond en trachtte zich een weg te banen via een dakraam. Toen dit niet lukte, nam hij een pikhouweel en sloeg de achterdeur in diggelen om zich een weg naar binnen te forceren. Ook in de woning ging hij woest te keer.’ In de andere huizen nam hij o.a. een fiets, wat juwelen, geld en parfum mee. In nog een andere woning jatte de inbreker een donsdeken en voedsel. De politie dacht daarom dat het om een landloper zou gaan. ‘Maar een getuige zag de inbreker en die leek geenszins op een landloper’, vertelt Jeroen.

‘Terwijl de politie in de Rietstraat vaststellingen deed van de inbraken, was de dief vermoedelijk nog druk bezig in de Eichemstraat.’

Een paar dagen voordien werd er in twee andere woningen in de Nonnenborrestraat ook al ingebroken. In het verleden werd de buurt ook door verschillende inbraakgolven geplaagd. ‘Voor de coronaperiode waren er heel wat inbraken in de Guido Gezellestraat in Appelterre, vlak in de buurt van de Nonnenborrestraat’, vertelt Jeroen. ‘Niettegenstaande de talloze inbraken werden de daders nooit gevat. Intussen zijn er in de wijk tal van camera’s. De beelden werden opgevraagd, maar blijkbaar helpen die de politie niet veel verder.’

Buurtinformatienetwerk
Langs de Nonnenborrestraat kan je via een onverharde weg, dat door een bos loopt, naar de Rietstraat rijden. ‘Vroeger was het hier heel erg rustig. Maar de laatste jaren wordt het drukker en drukker. Bovendien is er ook veel overlast van sluikstorten. Onlangs hebben ze hier asbest aan de rand van het bos achtergelaten. De stadsdiensten hebben een container moeten laten aanrukken om het gevaarlijk goedje op te ruimen. Recent hebben ze nog schapenkoppen moeten ophalen, die daar ook werden achtergelaten. We moeten er geen tekeningetje bij maken zeker’, getuigt Jeroen. Er bestaan plannen om de onverharde weg voor verkeer af te sluiten, ‘dat zou een hele opluchting zijn’.

In de buurt heerst er een onveiligheidsgevoel. Verschillende bewoners denken erover na om een buurtinformatienetwerk (BIN) op te richten of aan te sluiten bij het reeds bestaande BIN Appelterre-Eichem. Een buurtinformatienetwerk is een partnerschap tussen de politie, de buurtbewoners en de lokale overheid om de communicatie in de strijd tegen en de preventie van criminaliteit binnen een bepaalde wijk te verbeteren.

Persoonsbeschrijving
De politie maakte een proces-verbaal op en nam tal van foto’s bij de verschillende inbraken. Getuigen werden gehoord. Er werd door de politie wat gepatrouilleerd, maar intussen blijft het langs de kant van de politie muisstil. ‘Hoe het intussen met het onderzoek gesteld is, weten we niet’, merkt Jeroen op.  Intussen werd er een profiel van de inbreker opgemaakt, dat door de pers werd verspreid: ‘De verdachte is een 25-jarige, met een licht getaande huidskleur. Hij draagt een zwart mondmasker, zwarte handschoenen en een donkerbruine lederen vest. De verdachte heeft ook een rugzak van het merk North Face.’

Indien u iets verdachts heeft gezien of meer weet, gelieve contact op te nemen met de lokale politie op het telefoonnummer 054 31 23 12.
Voor meer info. over BIN Appelterre-Eichem kan u terecht op: BIN Appelterre-Eichem

Julien Borremans

X