PVDA Ninove legt krans neer bij Ninoofse verzetshelden

Zondag 8 mei ging de lokale afdeling van PVDA de Ninoofse verzetshelden uit de 2de wereldoorlog herdenken en eren. Ze deden dit door een krans neer te leggen aan het monument van de Ninoofse verzetshelden op de begraafplaats van Ninove. Ze waarschuwden ook voor het gevaar van extreemrechts en ondersteunden de oproep om van 8 mei een feestdag te maken.

8 mei is de dag waarop in 1945 nazi-Duitsland overwonnen werd. Vandaag komt extreemrechts terug, eerst op hun sloefen, daarna op hun botten. “Laten we van 8 mei opnieuw een feestdag maken” zegt Joachim De Maeseneer, voorzitter van PVDA Ninove. “Om te herdenken en te waarschuwen.” Hiermee steunt PVDA Ninove de vraag van verschillende middenveldorganisaties om van 8 mei opnieuw een officiële feestdag te maken.

Samuël Van Den Eeckhout: “Extreemrechtse partijen doen zich sociaal voor en kopiëren de thema’s van links. Maar als het er op aankomt stemmen ze dikwijls tegen de gewone werkmens en voor het grote kapitaal. Denken we aan de loonblokkeringswet, het Europees minimumloon, tegen een rijkentaks, tegen loonverlaging van politici…” “Daarnaast zaaien ze haat en proberen ze de werkende klasse te verdelen en tegen elkaar op te zetten.” vult Kimberly Delangre aan. “De samenleving van ‘ieder voor zich’ en ‘eigen volk eerst’ zwelt op en tegelijk de ongelijkheid en de verdeeldheid. De diepe kloof tussen arm en rijk wordt steeds dieper.”

PVDA Ninove vraagt tot slot meer aandacht voor onze verzetshelden die tijdens de 2de wereldoorlog hun leven gegeven of geriskeerd hebben om tegen het fascisme te vechten. “Extreemrechtse partijen eren collaborateurs en vragen amnestie voor hen. Anderzijds steunden ze het, gelukkig goedgekeurde, voorstel niet om de Ninoofse verzetsheld Elisa Van Caulaert een straatnaam te geven.” sluit Joachim af.