Gauthier Beeckman rijdt zich in de kijker tijdens Flèche Ardennais.

Landskouternaar Gauthier Beeckman reed zich afgelopen weekend in de kijker tijdens de Flèche Ardennais in Stavelot. Een UCI 1.2 wedstrijd met een sterk internationaal getint peleton. Deze wedstrijd over 168 km en maar liefst 17 hellingen (3480 hoogtemeters) werd door de renners afgelegd met een gemiddelde van 37.9 km/uur. Tal van bekende hellingen moesten overwonnen worden. Zo ondermeer de Côte de Wanne, de Haut-Levée, Col du Rosier, de Thier de Coo en de Stockeu.

De 19-jarige Beeckman koerste van meet af aan mee in de voorste gelederen en ging na 45 km wedstrijd in de aanval met Carter Turnbull, de Australische kampioen tijdrijden bij de beloften. Even later kreeg dit Australisch-Belgische duo het gezelschap van de Deen Kasper Andersen (ex Europees kampioen bij de junioren) en meervoudig Duits kampioen veldrijden en op de weg: Marcel Meisen. Nog wat later maakten ook Lorenzo Milesi van team DSM en Joshua Huppertz van team Lotto-Kern vooraan de aansluiting. Dit internationale gezelschap bouwde een maximale voorsprong op van anderhalve minuut. Beeckman deed hier volop mee zijn deel van het werk. Achter hen liet het peleton niet zomaar begaan omdat FDJ en Jumbo-Visma geen renner in de kopgroep hadden. Jammer voor de koplopers want anders hadden ze misschien iets meer ruimte gekregen en kon de ontsnapping heel wat verder dragen. Het zestal kon uiteindelijk 50 km voorop blijven. Gauthier moest op de volgende beklimmingen nog diep gaan om bij het peleton te blijven maar moest uiteindelijk toch de rol lossen toen men aan de plaatselijke ronden begon.  Voor de jonge Beeckman was dit natuurlijk een heel mooie ervaring. “Ik had ook gewoon kunnen meerijden in het peleton en mijn koers uitrijden, maar aanvallen zit nu eenmaal in mij. Ik heb me getoond en niet anoniem meegereden. Zo wordt ik alleen maar sterker”. aldus een altijd strijdlustige Gauthier.

Uiteindelijk won de Fransman Romain Grégoire van team FDJ deze zware eendagswedstrijd.

Na zijn mooie prestatie tijdens het PK te Merelbeke, waar hij ook van begin af aan koers maakte, is dit alweer een mooie opsteker voor de belofte uit Landskouter. Er staan nog heel wat mooie koersen op het programma. Met nog wat meer ervaring en nog iets meer power in de benen mogen we nog mooie dingen verwachten van de immer sympathieke Gauthier.

 

X