Oldtimers reden door Brakel

De gemeente Brakel organiseerde gisteren  de ‘Classic Tour Oldtimerrit’. Auto’s tot en met bouwjaar 1992 deden een rondrit  door Brakel en omstreken. Rond 10 uur vertrokken de oldtimers vanop het Marktplein. Na aankomst, rond 15 uur, werden de oldtimers opnieuw opgesteld in de Serpenten-, Hoog- en Neerstraat en op parking Tirse en het Marktplein. De wagens waren  dan te bekijken door het publiek.

Oldtimers zijn in heel wat steden zoals Gent gewoon niet meer welkom vanwege de enorme emissie uitstoot. Jens Anno (Red de Oldtimer) uit Merelbeke is op het Vlaams niveau aan het onderhandelen met minister Demir om een oplossing te vinden voor de steden. “Ik geloof in een oplossing voor de zomer. Het zijn wagens voor recreatief gebruik.”

Uiteraard zijn er oldtimers en oldtimers. We zagen gisteren auto’s rijden met cilinderinhouden van meer dan 6000cc. Dergelijke wagens slikken 25 liter en meer per honderd kilometer. Sommige eigenaars willen dan ook af van hun voertuig en willen een lichtere oldtimer aanschaffen. Met brandstofprijzen die de pan uitrijzen is en blijft het een dure hobby.

We hebben praktisch twee jaar stil gestaan vertelt Wilfried Machtelinckx uit Steeenhuize die met een Jaguar (3,8 liter) rijdt uit 1961. Mijn wagen verbruikt meer dan 15 liter.”

Het verbruik valt redelijk mee zegt Johan Perreman uit Aalst die met een Volvo P444 aanwezig is. Mijn motor heeft een beperkt vermogen met zijn 1400cc.  Daar tegenover is een Ford Mercury van 1977 met een 6,8 liter motor wel iets anders vertelt Dirk VDB uit Wetteren. “Het is kostelijk maar het blijft plezant.”