© Afbeelding van ???? Mabel Amber, who will one day via Pixabay

Zuid-Oost-Vlaamse pleeggezinnen gezocht voor kinderen uit leefgroep

Met het pilootproject ‘Partners in Parenting’ slaan Pleegzorg Oost-Vlaanderen en Vzw Amon in Zuid-Oost-Vlaanderen de handen in elkaar om kwetsbare kinderen een thuis te bieden. De twee jeugdhulporganisaties gaan samen op zoek naar gezinnen die kinderen uit de begeleidingstehuizen van vzw Amon in Kruisem, Zwalm en Ninove kunnen opvangen. Op dinsdag 31 mei is er een infoavond in het Egmontkasteel in Zottegem.

Severine Van Der Schueren, coördinator van ‘Partners in Parenting’ legt uit waarom het pilootproject zo belangrijk is:

“Hoe hard de begeleiders in de jeugdzorg ook hun best doen, opgroeien binnen een leefgroep is niet te vergelijken met het opgroeien in een gezin. Daarom gaan wij voor deze kinderen en jongeren op zoek naar pleeggezinnen die een rol willen opnemen in hun opvoeding en hen zoveel mogelijk ‘het normale gezinsleven’ laten ervaren. We geloven dat ze op deze manier meer ontwikkelingskansen krijgen. Opgroeien in een leefgroep met een tiental andere kinderen die elk met hun eigen moeilijkheden te kampen hebben, is zeker niet evident. De nood van elk kind verschilt, dus mogen de engagementen van de pleegzorgers ook erg verschillen.  Een pleeggezin kan wekelijks of tweewekelijks een speelplekje aanbieden aan een kind of het enkel tijdens de weekends of de vakantieperiodes opvangen. Andere gezinnen kunne ervoor kiezen om een kind of jongere voltijds in hun gezin op te nemen.”

Karl Brabants, directeur hulpverlening van Pleegzorg Oost-Vlaanderen legt uit hoe ‘Partners in Parenting’ verschilt van reguliere pleegzorg:

“Zoals de naam van het project zelf al zegt, gaan we aan de slag met alle verschillende partners in de opvoeding. De samenwerking tussen ouders, pleegzorgers, vzw Amon en pleegzorg Oost-Vlaanderen staat centraal. Als pleeggezin kan je tijdens dit traject rekenen op een zeer intensieve begeleiding van het multidisciplinair team van vzw Amon. De ouders en het pleeggezin staan er dus nooit alleen voor. Ook de matching tussen een kind en een pleeggezin gebeurt heel organisch en voorzichtig: eerst kennismaken in de leefgroep, nadien eens thuis gaan spelen, dan eens logeren, tot de effectieve pleegzorgplaatsing van start kan gaan. We doen beroep op heel de samenleving om kwetsbare kinderen te helpen opvoeden.”

Infoavond

Op dinsdag 31 mei om 19u30 organiseren vzw Amon en Pleegzorg Oost-Vlaanderen een infoavond over P&P in de Ridderzaal van het Kasteel van Egmont in Zottegem.

Interesse? De infoavond is gratis, inschrijven is wel verplicht via https://www.pleegzorg.be/activiteiten/infosessie-van-leefgroep-naar-gezin-ovl