Moortsele: Afscheid van zangkoor ‘De Gonde’

dankbaar voor de 35 prachtige jaren

Ons koor ging van start in 1987 en had een eerste optreden in januari 1988. De Heemkring die in die dagen een bruisende vereniging was die excelleerde in het aangaan van nieuwe initiatieven, richtte toen het gemengd koor ‘De Gonde’ op. Aanleiding was het voorstel van Clairette De Witte (De Roo) om na de teloorgang van een koor in het Gentse, de dirigent van dat koor, Henri Van Landuyt, aan te trekken.

Henri stak van wal met 22 koorleden. Was in het begin wat aarzelend, toch volgden al snel meerdere optredens waarbij een vrij uiteenlopend palet van liederen werden gepresenteerd. Het enthousiasme van de koorleden stuwde ‘De Gonde’ naar kwaliteitsvolle hoogte. Daaraan was ook de bijdrage en de kundige leiding van de opeenvolgende dirigenten niet vreemd.

Al vroeg kreeg ‘De Gonde’ ook internationale’ allures. Met dirigent Jo De Bruyne participeerden we in 1994 aan het Weense ‘Adventssingen-Festival’, drie jaar later namen we in Verona deel aan het tweejaarlijkse ‘Chorfestival’. Onder impuls van dirigente Sabine Haenebalcke groeide het koor uit tot een door de provincie gesubsidieerd volwaardig concertkoor en brachten we meerdere hoogstaande concerten in de brede regio.

Met de komst in 2002 van dirigent-musicoloog Wilfried Willems veranderde en verrijkte het repertorium van ons koor en groeiden we verder uit tot een volwaardig concertkoor. Er volgden tal van optredens zowel in binnen- als buitenland. We denken daarbij ondermeer aan een succesvol Parkconcert in Moortsele, de twee optredens samen met ondermeer Anne De Winter in de gemeentelijke concertzaal ‘De Kluize’, het grote Kerstconcert in de Sint Jacobskerk in Gent, de talrijke optredens op het Sint-Baafsplein in Gent, enz., enz.,  maar evenzeer aan de concertreis door Catalonië in 2008 met onder meer een optreden in de grote abdij van Montserrat en de deelname aan het ‘XIVde Festival de Musica Classica’ in Solsona.

‘De Gonde’ werkte in 2007 op vraag van de gemeente, samen met 5 andere Oosterzeelse koren mee aan de opnames van een onvolprezen CD: “Oosterzele zingt”.

Op initiatief van Wilfried trokken we in 2016 met ons koor naar Letland waar we in het kader van een uitwisselingsproject een drietal optredens verzorgden samen met het Letse ‘Kamerkoris Matejs’ uit Riga. In 2017 trokken we met succes op concertreis naar Oberkirch. De ‘sky was the limit’. We beleefden uitzonderlijke tijden en al die optredens en excursies creëerden een bijzondere band tussen onze koorleden.

 

Ook onze repetities op maandagavond, eerst in het zaaltje bij Lucie in de Rolea en later in het zaaltje van het Erfgoedhuis waren telkens opnieuw momenten van warm samenzijn, van bouwen aan diepe vriendschapsbanden.

Maar, aan alle mooie liedjes komt een eind. De coronacrisis heeft veel in ons leven op z’n kop gezet. Dat, in combinatie met het aankondigde vertrek van onze dirigent Wilfried, betekent het onomkeerbare einde van ‘De Gonde’.

De eerste en huidige voorzitters van “DE GONDE”