Oosterzeelse Bellenman Marc in ‘Iedereen Beroemd’

‘Aandacht, aandacht, men zegge het voort’

‘Iedereen Beroemd’, het televisieprogramma dat sinds 2012 op weekdagen wordt uitgezonden op Eén, blijft met ruim 800.000 kijkers één van de meest bekeken programma’s van Eén. ‘Iedereen Beroemd’ wordt dit jaar 10 jaar. De titel ‘Iedereen Beroemd’ verwijst naar een legendarische uitspraak van Andy Warhol: ‘In the future everyone will be famous’. Elke dag strijkt een cameraploeg neer in een Vlaamse Gemeente om er bijzondere figuren, actualiteit op beeld vast te leggen. Op vrijdag 13 mei streek een cameraploeg neer in Oosterzele.
In beeld onder andere de kersvers aangestelde ‘bellenman/‘sjampetter’ van de gemeente Oosterzele. Met zijn gekende flair én in champetterskostuum uit vervlogen tijden kondigde Marc Van Gaver in de uitzending aan dat hij enorm veel zin heeft in de job, met veel plezier aanvaard’, knipoogt schalkse Marc Van Gaver die Oosterzele meteen in ‘the picture’ zet. Alles begon jaren geleden tijdens ‘Gijzel Kirmesse’ toen ‘sjampetter’ Marc Van Gaver (de man leeft voor zijn dorp, mvdv) uitpakte met ludieke kermismededelingen op de roepsteen. Zijn bel is heilig. Hij is duidelijk van plan om er een kleurrijke en ludieke bedoening van te maken. Hij werd nu aangesteld als de officiële bellenman van Oosterzele. Zijn verschijning zal een bijkomende attractie zijn op kermissen, feesten, evenementen,…Misschien moet hij eens deelnemen aan het Belgisch kampioenschap. Zeker weten, dat hij zich zal kunnen meten met de allerbeste Bellenmannen. Een bellenman verkondigde vroeger het nieuws van de gemeente. Toen er nog geen kranten bestonden bracht de bellenman/champetter de bevolking op de hoogte van de mededelingen van het gemeentebestuur en van andere gebeurtenissen. Met een bel maakte de champetter/bellenman duidelijk zijn aanwezigheid bekend. De mensen wisten toen dat ze naar buiten moesten om te luisteren naar de mededelingen van de ‘bellenman/champetter. ‘Aandacht, aandacht, men zegge het voort’, was en is nog altijd de gangbare term. Het is geweten, een bellenman moet een krachtige stem hebben, geen probleem voor Marc. Lange tijd waren bellenmannen actief, tot begin vorige eeuw.  Er waren immers nog heel wat analfabeten. Meestal werden de berichten omgeroepen door de ‘champetter’. In Gijzenzele is er nog de aloude roepsteen, waar er in vroegere tijden – meestal na de zondagsdienst – bij de kerk alle ‘nieuwtjes’ werden aangekondigd. Mooi initiatief om een ‘Bellenman’ nu ook in Oosterzele in het straatbeeld te brengen. Marc Van Gaver kruipt met veel goesting in de huid van ‘heraut’, de boodschapper. ‘Gijzelse’ kop met welluidende stem. Vol jovialiteit, een kop vol ‘kameraderie’. De geknipte man.  (mvdv, foto’s ddl)