Gemeenten zetten zich in voor een Rookvrije Samenleving

Op dinsdag 31 mei 2022 ondertekenden 17 stads- en gemeentebesturen uit het werkingsgebied van Logo Gezond+ vzw het charter ‘Alliantie voor een Rookvrije Samenleving’. Zo engageren ze zich om werk te maken van een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken.

Gemeenten die het charter ondertekenden: Brakel, De Pinte, Gavere, Herzele, Kaprijke, Kluisbergen, Kruisem, Lierde, Nazareth, Oosterzele, Oudenaarde, Ronse, Sint-Martens-Latem, Wachtebeke, Wichelen, Wortegem-Petegem, Zottegem.

De charterondertekening is een initiatief van Logo Gezond+ vzw: “Als Lokaal Gezondheidsoverleg ondersteunen we de lokale besturen bij het uitwerken van hun gezondheidsbeleid”, zegt Lieselot Geeraert, regiomanager bij Logo Gezond+ vzw. “Heel wat lokale besturen hebben ook het label Gezonde Gemeente, wat betekent dat ze streven naar gezond gedrag in een gezonde omgeving. Door het Charter ‘Alliantie voor een Rookvrije Samenleving’ te ondertekenen, willen we vooral voorkomen dat kinderen en jongeren (passief) meeroken of beginnen roken. Enkele gemeenten engageerden zich de afgelopen jaren al voor het project Generatie Rookvrij en maakten zo verschillende speel-en sportterreinen in eigen beheer rookvrij. We zijn blij dat daar nu heel wat gemeenten bijkomen. Zo werken we samen aan een gezonde regio.”
* We willen ervoor zorgen dat kinderen en jongeren zo weinig mogelijk in contact komen met tabaksproducten en vragen dat rokers niet roken in het zicht of het bijzijn van kinderen en jongeren. Want zien roken wekt de indruk dat roken “normaal” is. Kinderen en jongeren kopiëren gedrag. M.a.w.: zien roken, doet roken. * Daarom moet rookvrij de norm worden. Zo zullen kinderen en jongeren weerbaarder worden en minder geneigd zijn om te beginnen met roken.
Naast het creëren van rookvrije speel- en sportomgevingen zal Logo Gezond+ vzw de gemeenten inspireren en motiveren om het aantal rokers terug te dringen en hen met effectieve hulp te ondersteunen om te stoppen met roken. Jasmien Pauwels, expert Tabak bij Logo Gezond+ vzw: “Dit kan door rokers door te verwijzen naar Tabakstop, een infoavond over stoppen met roken of een laagdrempelig rookstopaanbod te organiseren met een tabakoloog of een extra terugbetaling te voorzien, door een lokale rookstopwedstrijd of campagne te organiseren, … Goede informatie over stoppen is de eerste stap.”