Oosterzele ondertekent rookvrij charter

Speelterreintjes rookvrij in Oosterzele

Vanaf de Anti-tabakdag op 31 mei zijn de speelterreinen in Scheldewindeke, Gijzenzele en Balegem rookvrij. De gemeente Oosterzele onderneemt die actie om het Generatie Rookvrij-label te kunnen krijgen. De kindergemeenteraad ging ook met dat thema aan de slag en motiveert Oosterzelenaars om niet te roken in de buurt van kinderen. OCMW Oosterzele is aangesloten bij Logo Gezond+ en tekent jaarlijks in op een aantal initiatieven en acties in het kader van ‘gezonde gemeente’. Voorbeelden daarvan zijn Bewegen op Verwijzing, valpreventie, geestelijke gezondheidszorg en Generatie Rookvrij.

Op 31 mei ondertekende Oosterzele het charter ‘Alliantie voor een Rookvrije Samenleving’, samen met 14 andere lokale besturen. Want spelende en sportende kinderen gaan niet samen met roken. Toch gebeurt dat nog te vaak in hun nabije omgeving.

“De Generatie Rookvrij-campagne breidt uit met een label, waar de gemeente een aanvraag voor heeft ingediend”, zegt schepen Els De Turck. “Zien roken, doet roken. Kinderen en jongeren spiegelen zich aan hun voorbeelden. Ze kopiëren gedrag en dus ook rookgedrag. Daarom vinden we het belangrijk om samen met onze Jeugd- en Sportdienst en collega schepen Elsy De Wilde zoveel mogelijk plaatsen waar veel kinderen en jongeren komen rookvrij te maken.”

“Om dat label te verdienen, maken we de speelterreintjes in Scheldewindeke, Gijzenzele en Balegem volledig rookvrij vanaf 31 mei, de Anti-tabakdag”, gaat Schepen Elsy De Wilde verder. “We hebben dat ook voorgelegd aan de kindergemeenteraad die leuke slogans bedacht om mensen te motiveren om niet te roken in het bijzijn van kinderen. Die aanmoedigingen zullen te zien zijn op elke speelpleinzitbank.”

Kinderen zijn de toekomst. Ze moeten kunnen spelen in een gezonde en veilige omgeving. Tabaksrook hoort daar niet bij. Het rookvrij maken van de speelterreintjes draagt bij tot een samenleving die kinderen beschermt tegen de mogelijke gevolgen van een tabaksverslaving.Een rookvrij speelterrein betekent dat je op het volledige plein niet mag roken. Dat verbod geldt voor de gewone sigaret, de e-sigaret en vergelijkbare producten. Bordjes en andere signalisatie, zoals motiverende slogans op de zitbanken, maken het verbod duidelijk aan de bezoekers.