Oorlogsmonumenten worden verwaarloosd

Geraardsbergen. Het oorlogsmonument aan de Moenebroekstraat ligt er verwaarloosd bij. Een ander oorlogsmonument aan de Zonnebloemstraat werd wegens het transport van de windmolenonderdelen weggenomen. Tijdelijk? Voordien gaf het monument eveneens een vervallen indruk. Oorlogsmonumenten verwijzen naar dramatische, historische scharniermomenten en moeten een bijzonder plaats in onze gemeenschap innemen. We vroegen aan Ann Panis, schepen van Erfgoed, hoe het nu met deze monumenten verder moet.

Het oorlogsmonument aan de Zonnebloemstraat werd tijdelijk weggenomen.

Worden de oorlogsmonumenten in Geraardsbergen verwaarloosd? Het monument aan de Moenebroekstraat dat de neergestorte Britse Lancaster op het einde van de Tweede Wereldoorlog moet herdenken, ligt er bedenkelijk bij. De vlaggen zijn gescheurd en de omgeving is alles behalve netjes.

Scharniermomenten
Het monument aan de Zonnebloemstraat dat de gevallen soldaten tijden de Eerste en de Tweede Wereldoorlog moet herdenken, is weggenomen. Onderdelen van de windmolen moesten via de Zonnebloem- en de Gentsestraat worden vervoerd. Het monument stond in de weg en moest worden geëvacueerd. Tijdelijk? Intussen is het oorlogsmonument nog niet teruggeplaatst. Voordien stond het er ook niet bepaald netjes bij, eerder troosteloos. Het gaf een vervallen indruk.

Deze oorlogsmonumenten verdienen beter en moeten op een positieve manier onze aandacht trekken. Dit is nu zeker niet het geval. Oorlogsmonumenten verwijzen naar dramatische, historische scharniermomenten en moeten een bijzonder plaats in onze gemeenschap innemen. Door deze monumenten te verwaarlozen geeft men ongewild de indruk het verleden niet zo belangrijk te vinden.

Mogelijke herlocatie
We vroegen aan Ann Panis, schepen van Erfgoed, hoe het nu met deze monumenten verder moet. ‘Het monument in de Moenebroekstraat is geplaatst door Wings of Memory. Het onderhoud rond het monument wordt gedaan door de stad, maar het vlechtwerk met wilgentakken achter het monument wordt gedaan en onderhouden door Natuurpunt en Wings of Memory. Er is recent voor de 8 mei-viering nog een onderhoudsbeurt geweest, enkele vlaggen moesten besteld en vervangen worden’, laat schepen Panis ons weten.

‘Het oorlogsmonument aan de Zonnebloemstraat is nog niet teruggeplaatst in afwachting van enkele werken. Ondertussen zal de erfgoedambtenaar dit dossier op de volgende vergadering van de erfgoedcommissie in juni agenderen om een eventuele herlocatie te bespreken.’

Julien Borremans