© SABK Zottegem

Aanrader zaterdag: opendeur Stedelijke Academie Beeldende Kunst Zottegem

Op zaterdag 4 juni slaat de SABK haar deuren open voor jong en oud. Tijdens de opendeurdag worden bezoekers verrast met open ateliers, workshops, een tentoonstelling en een academiecafé. Van 13.30 tot 18.00 u. toont de academie haar werking aan nieuwe leerlingen of geïnteresseerden. De inschrijvingen voor dit schooljaar gebeuren via sabkzottegem.be.

“In september starten de nieuwe lessen van de SABK. De academie wil het nieuwe schooljaar niet onopgemerkt laten voorbijgaan en nodigt daarom iedereen uit op haar opendeurdag op zaterdag 4 juni”, zegt schepen van Cultuur Lieselotte De Roover (CD&V). “Tijdens de opendeurdag maakt jong en oud kennis met het aanbod van de kunstacademie. Het is fijn om op Zottegemse bodem zo een sterke kunstacademie te hebben. Zowel kinderen als volwassenen ontplooien er hun talenten onder begeleiding van een gemotiveerd team. De opendeurdag is het ideale moment om te proeven van het aanbod. Zeker tijdens de workshops en de open ateliers worden bezoekers uitgenodigd om hun creativiteit de vrije loop te laten gaan”

“De opleidingen aan de SABK focussen op creativiteit, waarbij de individuele begeleiding door de docenten voorop staat. Dat is een van de grootste sterktes van ons deeltijds kunstonderwijs in Zottegem. Ook in betaalbaarheid blinken we uit. Het aanbod van de SABK wordt opgedeeld per graad: 1ste en 2de graad: beeldatelier van 6 – 11 jaar. 3de graad: beeldatelier en digitaal beeldatelier van 12 – 17 jaar. Initiatieatelier vanaf 18 jaar. 4de graad: fotokunst, keramiek, grafiekkunst, beeldhouwen/ruimtelijke kunst, schilderkunst, tekenkunst en cross-over-project vanaf 18 jaar. Specialisatie: fotokunst, keramiek, grafiekkunst, beeldhouwen/ruimtelijke kunst, schilderkunst, tekenkunst en cross-over-project vanaf 18 jaar. Kunstgeschiedenis en kunstactualiteit: vanaf 18 jaar.”

“In de kijker: atelier fotokunst. Het is bijzonder dat zelfs in moeilijke tijden kunst een spiegel is van wat er leeft. In het vaccinatiecentrum aan de Bevegemse Vijvers konden mensen genieten van een foto-expositie van het SABK. Kunst verbindt mensen en fotografie werkt daarbij drempelverlagend. Want beelden spreken meer dan woorden, ze trekken de aandacht, raken en beïnvloeden iedereen. Fotografie is niet meer weg te denken uit het leven en dagelijks passeren er duizenden beelden. In het atelier Fotokunst ligt de nadruk op de artistieke benadering van fotografie. Er komen verschillende thema’s aan bod zoals portret, landschap, de straat, studio …. Leerlingen ontdekken tijdens de opleiding verschillende mogelijkheden en gaan zowel met een reflexcamera, analoog of digitaal, als met een basis toestel of een smartphone aan de slag. Tijdens de opleiding is het verhaal achter een beeld van groot belang en komt de technische kennis doorheen het traject geleidelijk aan bod. Iedereen vanaf 18 jaar kan deze opleiding volgen en achtergrondkennis is niet vereist. Ook tijdens de opendeurdag ontdekken bezoekers alles over deze opleiding op een interactieve manier.”