Zottegemse Sinksenfoor zonder reuzenommegang?

Wegens corona was dit in de voorbije twee jaar weliswaar niet het geval, maar toch mag gezegd worden dat het lange pinksterweekend in Zottegem al decennialang gelijk staat met: Sinksenfoor. En wie “Sinksenfoor” zegt, denkt uiteraard aan de zondagse reuzenommegang, Ook voor nu zondag 5 juni kondigt de kermisaffiche deze attractie aan maar omwille van mogelijk fel onweer waarmee de weergoden dreigen, wordt het een dubbeltje op zijn kant of deze activiteit zal kunnen doorgaan.

Schepen van feestelijkheden Evert De Smet laat namelijk weten dat het stadsbestuur alvast beslist heeft – in beraad deze zaterdagmiddag – om de ‘gastreuzen’ uit Herzele, Brakel en het Nederlandse Goirle die uitgenodigd waren om mee op te stappen in de reuzenommegang, niet naar Zottegem te laten afzakken. Logistiek is het voor hun dragers en begeleiders overigens geen optie om alsnog die verplaatsing te maken wanneer de kans op onweer (en afgelasting) zo groot is.

In het beste geval, als rond het voorziene vertrekuur (17 uur) blijkt dat de weersomstandigheden het toelaten, zullen alleen de eigen Zottegemse reuzen – Cambrinus en Cambrina met hun kinderen Trees en Leo, hun Bevegemse verwanten Sotto en Johanna, en Miele die in 2018 de Zottegemse reuzenfamilie kwam vervoegen – een rondgang maken in het kermisvierende stadscentrum. De acht ‘wippelpaardjes’ die gewoonlijk mee huppelen in de optocht, blijven alleszins ook op stal. Voor de muzikale begeleiding blijft de plaatselijke koninklijke harmonie Vrije Kunstkring wel paraat.

Afhankelijk van het weer blijft het dus afwachten of de kermisbezoekers de reuzen zullen kunnen zien defileren door de volgende straten van hun vertrouwde route: Molenstraat (stedelijke parking), Trapstraat, Kazernstraat, Stationsplein, Stationsstraat, Markt, Heldenlaan, D. Van Den Bosschestraat (keerpunt), Heldenlaan, Markt, Hoogstraat, Meerlaan en terug Molenstraat. In principe zijn onderweg een viertal stops voorzien om de reuzen (en hun begeleiders/dragers) ook eens een terrasje te laten doen.