ILvA start ook in Zottegem asbestinzameling aan huis

Op vraag van een aantal steden en gemeenten, waaronder ook Zottegem, start ILvA in de komende maand juni met het aan huis inzamelen (op aanvraag) van hechtgebonden asbest (d.i. asbest dat gebonden is met cement, kunststof, lijm als bindmiddel zoals bv. golfplaten). Gezinnen, verenigingen en gemeentebesturen – bedrijven komen niet in aanmerking voor asbestinzameling aan huis – zullen hiervoor vanaf 13 juni aangepaste zakken kunnen bestellen: rechthoekige plaatzakken (voor max. 13 golfplaten, max. 400 kg) en/of vierkante kuubzakken (voor leien, plantenbakken, schouwen enz., max. 400 kg).

Per adres wordt het hechtgebonden asbest maximaal 1 keer per kalenderjaar opgehaald en jaarlijks kunnen maximaal vijf zakken per gezin of per vereniging besteld en voor ophaling aangeboden worden. Ook bij aankoop van meerdere zakken blijft het aantal inzamelingen beperkt tot één per kalenderjaar en per adres (zorg dus voor een geconcentreerde aanbieding). De asbestzakken zijn bij ILvA te koop aan 30 euro per stuk (ophaling inbegrepen).

Bestellen kan hetzij telefonisch bij de klantendienst van ILvA hetzij via ‘Mijn ILvA’ en is enkel mogelijk wanneer het saldo op de afvalrekening van dit account niet negatief is. Na betaling kan men ten vroegste drie werkdagen later de zak(ken) op het aangegeven recyclagepark gaan afhalen. Binnen de week na bestelling wordt men gecontacteerd voor een afspraak voor ophaling door een door ILvA aangestelde gespecialiseerde firma (binnen de 21 dagen, tenzij anders wordt overeengekomen). Nog meer info is beschikbaar op www.ilva.be/asbest.

Uiteraard blijft het ook nog mogelijk – voor bedrijven moet dit – om hechtgebonden asbest zelf naar een van de ILvA-reyclageparken te brengen maar hiervoor mag men niet de speciale plaat- of kuubzakken gebruiken. Het afval moet dan aangeboden worden in eigen doorzichtige verpakking, met een maximum van 1,5 m³ of 40 m². Op het recyclagepark aan de Ballingsweg in Zottegem-Grotenberge kan dit enkel op donderdag tussen 16 en 19 uur.