Wekelijkse Korte Keten Hunnegem zet lokale producten in de kijker

Geraardsbergen. Na de opstart van het vrijwillig burgerinitiatief voor een gezonde landbouw van producent naar consument, zet het project wekelijks verder met een mooi aanbod van voedingsproducten.

Sinds de opstart op 14 mei ging de wekelijkse markt ‘Korte Keten Hunnegem’ met succes door, in de voormalige priorij Hunnegem. Het kleine team vrijwilligers zet zich wekelijks in voor de voorbereiding, verkoop en opvolging van het burgerinitiatief voor een gezonde landbouw voor producent en consument, in en rond Geraardsbergen.

Lekker lokaal, recht van bij de boer/producent
De opstart was ingekleed als een evenement, met verkoopstanden van extra producenten, proevertjes, live muziek en een poppenkast voor de kleinsten.
Sindsdien gaat de wekelijkse verkoop van lokale korte keten producten onverminderd door, weliswaar zonder randanimatie (dat zou teveel werk vragen van het team vrijwilligers).

De aangebrachte goederen, rechtstreeks van bij de boer of producent, worden uitgestald in een groot kraam, waar de vrijwilligers de klanten met de glimlach bedienen. Geïnteresseerden kunnen er terecht voor de aankoop van zowel groenten en fruit, als voor vlees, zuivel en brood -alle afkomstig uit de lokale korte keten.

Onze vaste partners voor aanlevering van de korte keten producten zijn De Kollebloem (St.-Lievens-Esse), Zelfplukboerderij Erwtjes&Knollen (Zandbergen), De Schapenmelkerij (Brakel), Bakhuis Hof van Lier (Zandbergen), De Daalkouter (Herzele), Fruitboer Filip (Smeerebbe), Hoeveslagerij L&F Meat (Moerbeke), Fruitbedrijf Pauwels (Galmaarden), La Lisière du Bois (Deux-Acren) en Eieren Six (Viane).

Het grootste deel van de voedingsproducten is afkomstig van biologische teelt.
Voor brood bestaat de mogelijkheid om op voorhand een bestelling te plaatsen: voor info en bestellingen stuur je een e-mail naar bakhuis@erwtjesenknollen.be

Komende zaterdag zal ook lokale honing van bij Bijengaard (Viane) te verkrijgen zijn. Inmiddels slingeren zij al zeven jaar lentehoning Dit is het proeces waarbij de honing door centrifugale kracht uit de cellen van de raat wordt geslingerd. Na het slingeren wordt de honing afgetapt om gezeefd en afgeschuimd te worden. ‘Elk jaar is het spannend afwachten of de bijen in goede conditie zijn. Er valt dit jaar niet te klagen van de opbrengst’, zo luidt het bij de imkers.

Inzet op gezonde voeding en sociale projecten
Na verkoop worden overschotten van groenten en fruit op maandag geschonken aan een sociaal project in Geraardsbergen, waaronder Wijkcentrum De Poort of Welzijnsschakel Steksken. Zo werkt het initiatief mee aan voedselherverdeling en voorkomt het voedselverspilling.

Ook aan het project van ‘Geen Lege Brooddozen’, dat inzet op een gezonde maaltijd voor elk schoolkind in Geraardsbergen, werden al overschotten van gezond fruit geschonken. Het Korte Keten project zet daarmee niet enkel in op gezonde voeding en ecologische landbouw maar heeft tevens ook een sociaal luik.

‘Het is bijzonder fijn om met een gedreven kernteam dit burgerinitiatief verder te kunnen uitbouwen. Gaandeweg willen we nog meer voedingsproducten en andere levensmiddelen uit de korte keten kunnen aanbieden’, zegt vrijwilliger Wim Schrever. ‘Daarvoor zijn we op zoek naar extra koelinstallaties (frigo’s en diepvriezers). Als opstartende organisatie hebben we daar nog niet de nodige middelen voor. Schenkingen in middelen of materiaal van andere organisaties of bedrijven zijn meer dan welkom’, voegt hij hoopvol toe.’

De kalender van de Wekelijkse Korte Keten Hunnegem kan je terugvinden via deze link.