© FS

ALAAF: Blik op de Zottegemse carnavalsgroep Los Bomberos!

ALAAF ! Laten we tijdens deze komkommertijd, eens kennis maken met de Zottegemse Carnavalgroep LOS BOMBEROS. Wie zijn ze ? Wat doen ze ? Wat drijft hen ?

Ik ging ze even opzoeken. Ben ik nu Jambers of Luc Alloo geworden? In 2016 werd Zottegemnaar Dirk Van Herzeele prins carnaval Oost-Vlaanderen. Tijdens die periode was hij vaak aanwezig bij carnavalsstoeten. Bij één ervan, in Olstj, heeft hij het ‘licht’ zien ‘branden’ (onthou dit even). Een carnavalsgroep in Zottegem oprichten met als thema BRANDWEER.  LOS BOMBEROS, Spaans voor brandweer, zag het levensLICHT. (Mijn Spaans is beperkt: sisi seniorita, dos cervezas por favor, olé, olé) Dirk kocht een brandweercamionette. Want oldtimers en carnaval, dat zijn de hobby’s van Dirk. We kunnen eigenlijk spreken over passie.

Jammer genoeg ging deze in 2018 in de vlammen op. Het heeft hier blijkbaar alles met brand enzo te maken. Het wordt me straks te heet onder mijn voeten. Niet getreurd, hij kocht een andere camionette met ruim 300000 km op de teller. Hij liet de motor ‘reviseren’, dus in principe goed voor weer eens zoveel te bollen. Zie foto 1. De groep werd groter en groter en momenteel is Paul Maegerman de ‘voorzitter’. Mijn gedacht. Paul kent de knepen van het ‘vak’. Tot twee maal toe werd hij Prins Carnaval in Zottegem: 1989 en 2006. Ze zitten niet stil, die Zottegemse carnavaleske brandweermannen. Momenteel restaureren zij, met een groepje van 10 helpende handen, een oude brandweerwagen. Zie foto 2. Omdat niet alle stukken bestelbaar zijn, kochten zij een identieke brandwagen, de ‘donor’ als het ware die vele wisselstukken heeft.

Hebben ze die niet, dan maken ze die zelf met ijzeren platen en veel knipwerk en gehamer. En met engelengeduld. In 2021 en 2022 moest de groep in hun ‘kazerne’ blijven gezien het verrekte C virus. Zouden ze geen poeder of schuim kunnen uitvinden zodat die brandweermannen dat virus gecontroleerd kunnen laten doven ? Voor C-periode deden ze al mee in de stoeten van Zwalm, Brakel, Wetteren, Poperinge, Denderleeuw en vele andere. Bedoeling is, eens de wagen gerestaureerd is, ook die te laten meerijden. Hopelijk in 2023. Dan is er ook nog een derde, typische carnavalswagen waarvoor de kledij al klaar ligt. Maar koken kost geld. Zo hadden ze onlangs een pannenkoekenverkoop en is er normaal gezien op 11/12/2022 een eetfestijn. Noteer maar in jullie agenda. Ik heb dat al gedaan.

Gracias por la invitación, Dirk en Paul

Verdere info: dirk.vanherzeele@gmail.com

FS

X