Neos Zottegem winnaar provinciaal petanquetornooi

Neos Zottegem heeft het eerste provinciale Neos-petanquetornooi winnend afgesloten. De organisatie was in handen van Neos Nazareth.

Dat er bij de Zottegemse ouderlingen vraag is naar petanque-faciliteiten bewijst de geapprecieerde financiële inspanning van de stad Zottegem om twee tijdelijke petanquevelden aan te leggen op het Marktplein.

“Neos Zottegem schreef zich in met vijf ploegen van elk drie deelnemers. Als dat geen positieve respons was op dit lovenswaardig initiatief”, licht gelegenheidsverslaggever Chris De Saveur toe” “Als ere-provinciaal voorzitter maar zeker als lokaal voorzitter vond ik het mijn plicht om de prestatie van onze Neosleden aan te moedigen. Vooral ook omdat ik nieuwsgierig was naar dit spel waar ik omzeggens geen kaas van gegeten heb. Bij mijn aankomst hadden onze vijf teams al twee wedstrijden gespeeld en voor vier teams lag de weg nog open naar de finale. Als dat geen goede vooruitzichten waren. De punten van de derde wedstrijd zouden beslissend zijn. Maar helaas… Geen ramp, moedige strijders, deelnemen is belangrijker dan winnen.”

“Maar neen, alle hoop was nog niet gaan varen. Op baan 7 werd nog hevig gekampt. De spanning kon je zo aflezen op de gezichten van “De Moaten”. “De Moaten”, wat een juist gekozen teamnaam. Als maten bleven ze vechten tot de laatste snik. Neos Oudenaarde moest nog 1 puntje scoren om de finale te halen en onze Moaten nog 3. De cochonnet rolt over het ruwe dolomiet. Een tegenspeler gooit haar bal schitterend naar het doel. “Gie niet zulle, moatje” hoorde ik onze West-Vlaamse schieter tussen zijn tanden sissen. Met een scherp gemikte worp ketste hij de winnende bal van de tegenstander weg. En zijn moaten moesten nog net hun bal proberen rond het kleine balletje te rollen. Yes, 13 punten. Neos Zottegem naar de finale. De lezer heeft het wellicht al door dat de gelegenheidsjournalist al stilaan wat van het spel begon te snappen.”

“Snel naar baan 5 waar de finale zou gespeeld worden tegen Neos Nevele. John, Mark en Willy, “De Moaten” van Neos Zottegem probeerden nog gauw hoe hun ballen zouden reageren over het ruwe dolomiet van baan 5.  Een korte afzondering. De kerkklok slaat halfzes. De start van de finale.  Willy rolt het kleine balletje venijnig op een twintig centimeters van de buitenlijn. Zijn petanquebal rolt er dicht tegenaan. De tegenstrevers doen er alles aan om hem weg te rollen of te schieten. Het lukt hen niet. De eerste punten voor “De Moaten”. Bal na bal stuitert of rolt over de baan. Mark is niet uit zijn concentratie te brengen. Pats, de “vijandige” zilveren bal wordt uit het winnende veld geschoten. 10 tegen nul voor Zottegem. Willy overziet met een rustige blik waar hij de cochonnet en zijn bal zal rollen. De tegenstrevers wrijven eens te meer in hun haar. Ze weten dat het nu of nooit is. De Moaten liggen in dit spel met 1 punt in winnende positie. Mark ketst daar nog een gevaarlijke bal weg en John rolt in alle kalmte nog 2 punten extra in het veld. ”

“Neos Zottegem, “De Moaten” winnen het eerste Provinciale Tornooi van Neos Oost-Vlaanderen. Zij mogen uit de handen van een eredame van Neos Nazareth de wisselbeker in ontvangst nemen. Elke moat ontvangt een mooi pakket.  Hun trots is terecht.  Neos Zottegem is even fier niet alleen voor de winst van dit tornooi maar vooral voor de sportieve inzet van onze 15 deelnemers, die elk zijn of haar beste beentje of moet ik zeggen beste handje gebruikt heeft. Een dikke proficiat aan Albert, Chris, Denise, Eleane, Freddy, Greta, Jean, John, Josie, Mai, Mark, Marcel, Paul, Willy en Yves, onze Zottegemse deelnemers.  Jullie hebben Neos Zottegem eens te meer in de kijker geplaatst. Ook een welgemeende proficiat aan Neos Nazareth voor de moed om dit prachtig initiatief vaste vorm te geven.  Een Provinciaal Neos Tornooi waarop vandaag de eerste bal gegooid werd en die hopelijk nog vele jaren zijn vervolg mag kennen.”

Lees ook

X