Zottegemnaar Mark Schautteet spreidde bijna 50 jaar bloementapijten tentoon over de hele wereld

Nog dit weekend op Brusselse Grote Markt

Tijdens dit langere Hemelvaartweekend ligt de Grote Markt in Brussel naar tweejaarlijkse gewoonte voor de 22ste keer bedekt met een reuzengroot bloementapijt. Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van het Brusselse bloementapijt werd voor het ontwerp ervan (zie foto) gekozen voor een verwijzing naar het eerste ontwerp uit 1971 zodat alle elementen van dat eerste bloementapijt, onder meer de Belgische leeuw, dus ook in het ontwerp van dit jaar terug te vinden zijn. En laat het nu precies twee Zottegemnaren zijn die tekenden voor dat allereerste bloementapijt in de hoofdstad…

Wijlen Etienne Stautemas, stichter van de Zottegemse Macekliersgilde, wordt algemeen beschouwd als de grondlegger van het bloementapijt. Het was in 1970 dat deze tuinbouwconsulent als toenmalig voorzitter van het Algemeen Verbond van Belgische Siertelers door de stad Brussel gecontacteerd werd om er het jaar nadien op de Grote Markt voor de eerste keer een bloementapijt aan te leggen (sinds 1986 gebeurt dit om de twee jaar). Stautemas klopte op zijn beurt aan bij zijn Macekliersgildebroeder Charles Schautteet met de vraag of diens zoon Mark als graficus een ontwerp daarvoor zou kunnen tekenen en zo kreeg ook de Oombergenaar, aanvankelijk als de rechterhand van Etienne Stautemas, meer en meer de passie voor begonia’s te pakken. Zelfs in die mate dat Mark Schautteet na diens overlijden in 1998 besloot om het pionierswerk van zijn leermeester voort te zetten.

Het minste dat mag gezegd worden, is dat hij dit met brio gedaan heeft. Alleen het feit dat moet rekening gehouden worden met de bloeiperiode van de begonia’s en met het beschikbare aanbod van bloemen, kon reden zijn waarom Mark Schautteet niet op een aanvraag kon ingaan maar anders was voor hem geen plein te groot of hij kon ervoor zorgen dat het omgetoverd werd in een prachtige kleurrijke bloemenmozaïek. In ons land bewees hij dit ontelbare keren, o.a. om de twee jaar afwisselend op de Grote Markt van Brussel en op de Leuvense Markt, jaren op rij op het binnenplein van het kasteel van Seneffe en op Waregem Koerse, uiteraard in eigen Zottegem (zeven keer) maar ook nog op tientallen andere plaatsen zowel in Wallonië als in Vlaanderen. Van de kust tot in Limburg is een beroep gedaan op het creatieve brein van Mark Schautteet om ter gelegenheid van een of andere gebeurtenis of festiviteit een passend bloementapijt te ontwerpen.

BUITENLANDS PALMARES

Daarnaast verwierf Mark Schautteet als grootmeester in het creëren van bloementapijten ook wereldwijde faam en heeft hij een groot deel van onze aardbol mogen rondreizen om zijn vakmanschap tentoon te spreiden. Zijn buitenlands palmares begint in Columbus (Ohio) ter gelegenheid van het 500-jarig bestaan van de VS. Verder tekende hij ook voor bloemenpracht op het plein aan de Staatsopera in Wenen (Oostenrijk), op de esplanade in Warschau (Polen) en aan het operagebouw in Frankfurt (Duitsland) in opdracht van de Europese Centrale Bank. Meermaals werd vanuit Nederland op hem een beroep gedaan en ook naar Tenerife werd hij uitgenodigd. In september 2009 reisde Mark Schautteet voor zijn zoveelste meesterwerk voor het eerst naar het Nabije Oosten om er ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Tel Aviv de Place Rabin, het centrale plein van de Israëlische hoofdstad, onder de bloemen te gaan leggen. Daarna had hij ook nog buitenlandse afspraken in 2010 op de Wereldexpo in het Chinese Shanghai en in de Tsjechische hoofdstad Praag, in het Spaanse Galicië (2011), aan de Munsterkathedraal in de Zwitserse hoofdstad Bern (2013) en in de Indiase hoofdstad New Delhi (ook in 2013) op vraag van de Belgische ambassade naar aanleiding van een handelsmissie onder leiding van prinses Astrid. Zijn laatste buitenlandse opdracht dateert van mei 2016 in Tokio. Daar moest hij drie bloementapijten realiseren, waarvan één 600 meter boven de begane grond op het ‘glazen dak’ van de Skytree Tower, een soort uitkijkpunt vanwaar men een adembenemend uitzicht op de skyline van de Japanse hoofdstad heeft.

MAANDENLANGE VOORBEREIDING

Nadat hij vier jaar geleden rond deze tijd op de Brusselse Grote Markt voor de 21ste keer een bloementapijt van 1.850 vierkante meter had ‘uitgerold’ (met als opgelegd thema Mexico), tekende Mark Schautteet in dat jaar ook nog in eigen stad voor het ontwerp van de veelkleurige bloemenpracht (in totaal 600.000 begonia’s en dahlia’s) waarmee toen in september in het kader van het Egmontjaar het park aan het Kasteel van Egmont over een oppervlakte van 1.000 vierkante meter bedekt werd. Het was meteen ook de allerlaatste creatie van Mark Schautteet. “Het is letterlijk en figuurlijk mooi geweest maar ’t is ook genoeg geweest,” zei Mark toen aan de vooravond van zijn 70ste verjaardag en tegelijk ook terugdenkend aan de maandenlange voorbereidingen die aan elk van zijn kunstwerken telkens voorafgingen.