Defibrillator redt leven van jonge KSV Sottegemspeler

Student geneeskunde en defibrillator houden Gilian De Wolf in leven

Gilian De Wolf, geboren op 12 juni 2008, was op 9 augustus aan het trainen bij U 15 van KSV Sottegem toen hij plots zonder enige aanleiding neerviel. Onmiddellijk werd de reanimatie opgestart door de omstaanders en werd op het aanpalende terrein de vijfdejaarsstudent geneeskunde Jerome Callebaut opgetrommeld om de verdere reanimatie te verzekeren. Ondertussen werd uiteraard ook de 112 opgeroepen

Onmiddellijk werd de recent geplaatste defibrillator ter plaatse gebracht en werd het toestel aangesloten. Bij de automatische analyse van het hartritme stelde het toestel vast dat er een fibrillatie van het hart aanwezig was. Daaropvolgend diende het toestel een shock toe om het hartritme te herstellen. En zo geschiedde; het hartritme herstelde en op het moment dat MUG en ambulance ter plaatse kwamen ademde Gilian als bij wonder reeds zelfstandig.

Deze stelden dan vast dat Gilian reeds vrij ‘stabiel’ was op dat moment.

Hij werd onmiddellijk overgebracht naar het Sint-Elizabeth ziekenhuis waar hem de nodige zorgen werden toegebracht.
Zijn toestand stabiliseerde heel snel waardoor een transport naar UZ Gent werd uitgevoerd, waar hij nog steeds verblijft ter observatie.

Als bij wonder herstelt Gilian verrassend snel en zal hij hoogstwaarschijnlijk geen schade overhouden aan het event. Na vele testen en scans blijkt dat Gilian toch nood zal hebben aan een ICD (implantable cardioverter-defibrillator). Deze zal ondertussen wellicht geplaatst zijn en kan hij verder met zijn leven zonder veel problemen.

Gelukkig liet diezelfde student en speler van het fanionteam, Jerome Callebaut vorig jaar een defibrillator plaatsen op de terreinen. In een artikel in NUUS van vorig  vertelde hij over het belang en noodzaak van een dergelijk toestel. Zelf verzorgde hij opleidingen om de juiste werking uiteen te zetten.

Zo zegt Jerome mij : “zonder defibrillator had de toestand van Gilian er wellicht heel anders uitgezien. Het toestel heeft het leven gered van deze jonge speler”.

Het belangrijkste is uiteraard dat Gilian wellicht niets zal overhouden aan de gebeurtenis en dat hij volledig de oude zal worden.

En voor hemzelf nóg belangrijker: hij zal na de operatie donderdag opnieuw kunnen voetballen.

En papa Gino : dank zij Jerome kan Gilian verder met zijn leven. We zijn hem zo dankbaar.

“Ook wens ik Kim Galle en Fenna Otte ook te bedanken omdat zij onmiddellijk in actie kwamen”, aldus Gino.

En verder zegt Jerome mij nog : Ik heb zelf nog training gegeven aan Gilian toen hij bij de U12 zat. Zijn papa Gino was toen mijn afgevaardigde. Een absolute top afgevaardigde en een fantastische speler.

Op het moment van de gebeurteniszelf kon ik de kalmte heel goed bewaren en deden we met de omstaanders het nodige. De dag erna echter kreeg ik wel even mijn ‘klopje van de hamer’.

Ondertussen heb ik Gilian bezocht en hij stelt het zeer goed. Dat is het allerbelangrijkste van het verhaal.

Dit benadrukt nogmaals hoe belangrijk het is dat zoveel mogelijk mensen de opleiding basisreanimatie onder de knie hebben. Daarnaast is het ook gebleken dat een AED toestel een absolute must is voor elke sportclub. Het redt letterlijk levens, dat is dinsdag gebleken. Hopelijk zien ook andere sportclubs dit in en voorzien ze allen een AED-toestel. De prijs van zo’n toestel weegt niet op tegen de prijs van een mensenleven.

Eind goed, al goed. Maar laat dit een  voorbeeld zijn van hoe belangrijk eerste hulp en gebruik van de AED is.