Bruisend Balegem werd verbluffend totaalspektakel

Een hoogdag van amusement en cultuur

Bruisend Balegem baadde in tropische temperaturen (ruim 30 graden). Zondagavond 14 augustus 2022, door het centrum van Balegem slingerde zich een mensenmassa. Bruisend Balegem is hot, letterlijk en figuurlijk. De tiende editie, trok dankzij het zomerweer, duizenden toeschouwers. Aan de vijf podia veel sfeer, muziek maestro. Op de rommelmarkt was het eveneens op de koppen lopen, een massa standhouders en duizenden bezoekers. Zondagnamiddag rond 16 u stroomde het volk pas toe voor het optreden van ‘rising star’ Camille. Het publiek werd getrakteerd op een eerste muzikaal orgasme. Camille pakte moeiteloos het publiek in. Ze pakte uit met haar ijzersterke songs. Wat een uitstraling. En ‘s avonds stal Frans Bauer de show. Een Duracell konijn, dat tot het uiterste ging. Camille en Frans Bauer bleken het populairst. Maar ook op de andere podia veel sfeer met steengoede vedetten. Een blije mensenzee, dat was  Balegem zondagavond.
Bruisend Balegem: een totaal spektakel. Een heuse belevenis. Een aaneenschakeling van hoogtepunten. Een hoogfeest met muziek, animatie, kunst, folklore, cultuur, straattheater, spektakels,…dat is wat Bruisend Balegem de duizenden feestgangers bood. Dat en zo veel meer, want met zijn karrenvracht evenementen kom je op Bruisend Balegem ogen te kort. Muziek, die je vanop maar liefst vijf podia bijna onophoudelijk bestookt. Dat moet Bruisend Balegem zijn. Het was stikheet, zweten en blazen, maar de feestgangers baalden er niet om. Integendeel,

het was zalig toeven in Balegem. Jarenlang werd uitgekeken naar Bruisend Balegem 2022. De typische spanning was voelbaar. Er werd quasi overal tegen de klok getimmerd en gebouwd. Was dat even schrikken, toen bleek dat vandalen in de nacht van vrijdag op zaterdag een ruim deel van de elektriciteitsvoorziening hadden gestolen. Wat een domper! Ei zo na, kon B.B. niet doorgaan. Het materiaal werd later op den Broek teruggevonden. Een opluchting stoof door Balegem. Wie doet nu zoiets? Dat is geen grap, maar een ernstig misdrijf. Intussen had men alles in het werk gesteld, om de feesten te laten doorgaan. Oef, eind goed, al goed.
Vanaf 13 u 15 tot na middernacht kreeg je spektakel, de ene verrassing na de andere. Opperbruiser Christ Meuleman en de bruisers hebben letterlijk en figuurlijk gezweet voor deze Bruisend Balegem én de schrik van hun leven opgedaan. Het programma werd maandenlang voorbereid, het comité werkte hard aan de tiende editie. Het B.B. – comité wilde alweer een totaalspektakel, en had daar veel voor over. Kostprijs, veel nulletjes in het bedrag. Het publiek mocht snoepen van een brede waaier activiteiten. Voor een stevige portie muziek, cultuur, kunst, folklore, spektakels, eten en drinken en zo veel meer was je bij Bruisend Balegem aan het juiste adres. De tiende editie werd straf, heel straf. En mooi meegenomen, het festival was nu ook GRATIS. B.B. is een evenement met een interprovinciale uitstraling. Het B.B. – comité presenteerde voor de tiende keer een gedurfd en veelzijdig programma. De muziek, de sfeer, de ambiance zijn er uniek. Bruisend Balegem is uitgegroeid tot een heus volksfeest mét uitstraling. Het feest brengt traditiegetrouw veel muziek, de editie 2022 was bijzonder aantrekkelijk met topartiesten Mama’s Jasje, Cleymans & Van Geel, Frans Bauer, Bart Kaëll, Frimout, Luc Steeno, Camille, Amaryllis Temmerman, Dex Dylan, Marcoff, Nico, Jettie Pallettie, Hanske en Elvis, Toevallig,  en bands Pure4Fun, De Platte Choco’s, Koor Amici, Annchanté, Et Encore, Bal Musette, De Helaasheid der Zingen. De rockbands aan de Chiro met Je m’en sex please, The Bumblebeez, The Bridge, DJ Contest, DJ Thunderboll, DJ Jay Rohm en DJ Valeer deden de temperatuur nog meer de hoogte ingaan. Waar krijgt een mens de kans om al die vedetten en bands GRATIS aan het werk te zien, in Bruisend Balegem.  Veel waar voor ‘geen geld’ in de schoot geworpen. Maar naast de muzikale optredens werden ook veel andere pareltjes aangeboden zoals straattheater, animatie, Marché aux Bons Vivants, rommel- en ambachtenmarkt, (werd groot succes, was maanden vooraf al volzet, op = op.), tractor show,
foto-expo ‘Spiegel 60, Balegem
Danny De Lobelle en Jonny De Neve tonen beelden van de jaren ’60 en vandaag. (DV)

nu en vroeger’ (met medewerking van onze Nuus-fotograaf Danny De Lobelle). De feesten werden sfeervol ingezet met de legendarische ‘Bruisende voornoene’ met haring en jenever, Balegemser kan niet. Het Boalegems liedje, een compositie van Zottegemnaar Jürgen Roman, is de nieuwe hymne.

Bruisend Balegem betekende alweer een massa volk, veel kramen op één van de grootste rommelmarkten, en uiteraard ontbreken eten en drinken nooit op Bruisend Balegem. Het werd een dag,  waarbij van alles te zien is, te horen, te proeven was.  Bruisend Balegem, dat al meer dan eens omschreven is als de Gentse Feesten op één dag, deed dat gezegde alweer alle eer aan.  B.B. liet je nu opnieuw genieten. Een resem activiteiten voor de ganse familie. Een hoogdag van amusement en cultuur.
Sinds de eerste editie (2002) lukt het de opperbruiser en de bruisers om Balegem op de kaart te zetten als feestdorp bij uitstek. De formule werkt. De ingrediënten: enthousiasme, werkkracht, een hecht comité, en veel lekkers wat muzikaal, artistiek, culinair en creatief Vlaanderen te bieden heeft. Een heel gevarieerd programma met veel gangen werd geserveerd. Opperbruiser Christ Meuleman en bruisers, een dikke proficiat. Het B.B. – comité deed het geweldig.  (mvdv, foto’s ddl)
X