Balegemse Haringeters vieren feest

B.B. – lied bezingt eigenheid van het dorp

Het Bruisend Balegemcomité hield zich ook op de tiende editie aan de traditie: de start van Bruisend Balegem was ook dit keer voor de inwoners van Balegem geserveerd. Bruisend Balegem voor en door de Balegemse haringeters, men mag fier zijn op deze koosnaam. En uiteraard vloeide ook de jenever rijkelijk, den ‘Balegemsen druppel’, de eer en roem van het dorp.
Na de hoogmis ter eer van Onze – Lieve – Vrouw, opgeluisterd dor het Parochiaal Zangkoor, werd in de tuin van de Residentie De Krekelberg’ met speeches van Van de Velde, opperbruiser Christ Meuleman en burgemeester Johan Van Durme het startsein gegeven voor de tiende editie van Bruisend Balegem. Het werd volop genieten van de authentieke Bruisende Balegemse voornoene. Opperbuiser Christ Meuleman en de bruisers toonden alweer een  flinke brok enthousiasme. Ze hebben een groot hart voor Bruisend Balegem. Veel volk op de typische Balegemse Noene – receptie. De bruisers laten er geen gras over groeien en de Balegemnaars werden verwend. Een receptie op zijn Balegems met jenever en haring. Het Bruisend Balegem  – lied klonk heel feestelijk. Het lied bezingt de eigenheid van het dorp, de troeven van “Boalegem’. Met sfeermuziek van ‘Joeng en Aat’ was de toon meteen gezet en het reusachtig volksfeest voorgoed aangezwengeld. De receptie werd aangeboden door stokerij Van Damme en Hof van Oranje. Een welgemeende dank. Een succesrecept. Met de ‘Balegemsen’ en het B.B. – lied, veel sfeer in de tuin van Residentie De Krekelberg. De Balegemnaars deden nog maar eens hun naam van haringeters en jeneverdrinkers alle eer aan.
Gerard Vekeman gelauwerd
Gerard Vekeman kreeg tijdens Bruisend Balegem een Live Time Achievement Award voor zijn indrukwekkende carrière. Een mooie erkenning voor de troubadour, kleinkunstenaar, schilder, dichter, beeldhouwer,…zeg maar de creatieve duizendpoot uit Moortsele. In 1978 brak hij door en werd hij heel bekend in Vlaanderen met zijn succesrijke hit ‘Ikke met de Rikke’. Duizenden en duizenden platen werden verkocht. Hij mocht op het podium nog eens live zijn hit brengen. Duidelijk, er zit nog geen sleet op de 88 – jarige zanger.  Al ruim een halve eeuw onderscheidt hij zich op cultureel gebied en zette hij zijn dorp Moortsele en bij uitbreiding de fusiegemeente Oosterzele op de kaart. Voor al deze verdiensten kreeg hij in 2021 van de gemeente het ereburgerschap. (mvdv, foto’s ddl)
X