Stadsprijs Geraardsbergen maakt plaats voor ambitieuzer wielerproject

Woensdag 31 augustus wordt de laatste editie van de Stadsprijs gereden

Geraardsbergen. Eind augustus is het de laatste keer dat de Elite-renners voor de Stadsprijs de muur opknallen. De oudste kermiskoers wordt al voor de 104de keer georganiseerd. Organisator Geert Pieraert vindt het welletjes geweest. Deze editie wordt de laatste in zijn huidige vorm. De huidige koers wordt geüpgraded, maar wat het wordt, daar wil Geert Pieraert momenteel nog niets over kwijt.

Geert Pieraert

Woensdag 31 augustus wordt de Stadsprijs voor de laatste keer in zijn huidige vorm gereden. Geert Pieraert – de voorzitter van het Sportverbond Geraardsbergen – ontkent de feiten niet maar wijst erop dat het afscheid van de Stadsprijs eerder moet gezien worden als een begin van een veel breder project. Volgens insiders is het van belang om de Stadsprijs te upgraden tot een groter en breder project. De Stadsprijs in zijn huidige vorm heeft geen toekomst meer.

Ook ligt de Stadsprijs moeilijk in de agenda. Eind augustus wordt de Vuelta gereden, die dit jaar vanop Nederlandse bodem vertrok. Er is ook de Egmont Cycling Race te Zottegem. Niettegenstaande er in Zottegem klinkende namen zoals Arnaud De Lie, Arnaud Démare, Jasper De Buyst, Giacomo Nizzolo… aan de meet verschenen, was het er niet bepaald om over de koppen te lopen. Ook in Geraardsbergen taant de publieke belangstelling voor de Stadsprijs. Op de Markt komt er nog steeds wat volk opdagen. Elders op het parcours is het een stuk minder.

Bovendien is er nog de Binck Bank Tour, die dit jaar wordt afgelast. Gezien er dit jaar drie ritten van de Vuelta op Nederlandse grond werden gereden, kon de Binck Bank Tour op weinig belangstelling van de Nederlandse sponsor rekenen. Niets zegt dat de Binck Bank Tour volgend jaar niet weer gereden wordt. Traditioneel eindigt deze meerdaagse rittenkoers begin september op de Vesten van Geraardsbergen, kort na de Stadsprijs. De rittenkoers is erg populair en kan op flink wat belangstelling rekenen. Waarschijnlijk heeft dit ook bij de organisatoren van de Stadsprijs het besef aangescherpt om een ambitieuzer en groter wielerproject naar voor te schuiven.

Bij het stadsbestuur is de boodschap niet in dovemansoren gevallen. Geraardsbergen heeft zich steeds als wieler- en fietsstad op de kaart willen zetten. De komende weken worden de koppen bij elkaar gestoken en zal er met open blik naar de toekomst worden gekeken. Hoe het nieuwe wielerproject er zal uitzien, zal de vrucht zijn van een werkgroep. Intussen wordt er uitgekeken naar wie Xandro Meurisse – de winnaar van de vorige Stadsprijs – zal opvolgen.

Julien Borremans