Inflatie jaagt kosten Kenniscentrum de hoogte in, voorlopig met €835.000

Geraardsbergen. Door de op hol geslagen inflatie zal de afwerking van het Kenniscentrum €835.000 meer kosten. De afwerking van het Kenniscentrum zit voorlopig op schema. ‘De meerkost is geraamd op basis van de prijsherzieningssindex, die de komende maanden nog zal stijgen’, deelde schepen Veerle Mertens (CD&V) gisteren mee in de gemeenteraad.

Op vraag van raadslid Stéphan Bourlau (Het Alternatief) gaf schepen Veerle Mertens (CD&V) mee dat de meerkost voor de afwerking van het Kenniscentrum – als gevolg van de op hol geslagen inflatie – zal oplopen tot €835.000. Concreet gaat het om het perceel afwerkingen en het perceel technieken, die in de eerste helft van 2021 werden goedgekeurd.

‘Voor het perceel van de afwerking gaat het nu reeds over een bedrag van €512.000. Voor technieken moet er €286.000 meer worden betaald. Dan is er nog €37.000 extra voor de erelonen’, licht schepen Veerle Mertens toe. Voor het perceel afwerking bedraagt de herziening 24% en voor technieken bijna 16%. ‘De meerkost is geraamd op basis van de prijsherzieningssindex, die de komende maanden nog zal stijgen.’

Op vraag of de afwerking op schema zit, antwoordde de schepen bevestigend: ‘De afwerking zit momenteel op schema. De marmeren witte vloeren worden momenteel gelegd. Voor sommige materialen is het lang wachten voor de levering. Zo loopt de leveringstermijn van een hoogspanningscabine op tot 9 maanden. Maar de globale afwerking zit nog op schema.’

Gepland is dat het Kenniscentrum aan de Denderstraat in de loop van 2022 de deuren zal openen. De totale kostprijs van het kenniscentrum werd begroot op € 15.127.693,57, maar de exploderende inflatie moet dit bedrag met €835.000 worden bijgesteld. Dat bedrag kan de komende maanden nog oplopen. De verkoop van het OCMW-gebouw en de bibliotheek moeten de kosten deels compenseren. Het Kenniscentrum wordt een multifunctioneel ontmoetingscentrum, waar verschillende diensten worden ondergebracht.

Julien Borremans