1665 meldingen van zwerfvuil en sluikstorten leiden tot 33 GAS-boetes

Geraardsbergen. In 2021 en 2022 samen waren er 1665 meldingen van zwerfvuil en sluikstorten in Geraardsbergen. Dat leidde uiteindelijk tot 33 GAS-boetes, laat schepen van Duurzaamheid en Milieu Stephan De Prez (Open Vld) weten op vraag van raadslid Hans De Gent (Vlaams Belang). Vooreerst kan er pas een GAS-dossier worden opgesteld als er een vermoeden van de dader is. Bovendien is het in eerste instantie de bedoeling dat de stadsdiensten sensibiliserend werken, geeft Stephan De Prez mee.

In 2021 waren er volgens schepen Stephan De Prez (Open Vld) 900 meldingen van sluikstorten en zwerfvuil. ‘Het aantal GAS-dossiers die in 2021 werden opgesteld bedroeg 166. Daaruit volgden 41 sanctiedossiers, wat uiteindelijk resulteerde in 28 GAS-boetes’, meldt schepen De Prez. Voor 2022 zijn er tot op heden reeds 765 meldingen. Daaruit werden 61 GAS-dossiers gedistilleerd, wat tot slot resulteerde in 19 sanctiedossiers, waarvan 13 lopende. ‘Wij hebben tot op heden 5 boetes opgelegd’, laat schepen Deprez weten.

Om de enorme hoeveelheid meldingen te kunnen verwerken, zal er wat worden gesaneerd. ‘Er zal voortaan een GAS-dossier worden opgesteld als er een vermoeden van een dader is’, laat de schepen weten. Stephan De Prez wijst erop dat het in eerste instantie de bedoeling van de stadsdiensten is om sensibiliserend te werken.

Julien Borremans