Zottegemse Foyer heeft nieuwe uitbaters

Zoals wij toen vernamen en schreven, bracht uitbater Roy Morre in februari het college van burgemeester en schepenen op de hoogte van zijn beslissing om de concessie (die normaal liep tot 30 juni 2025) voor de exploitatie van de stedelijke Foyer die verbonden is aan het Cultuurcentrum Zoetegem, op te zeggen met ingang van 1 juni ll. Roy Morre had het cultuurcafé aan de Hospitaalstraat 18 heropend eind oktober 2019 nadat zijn vader Filip al meer dan een jaar tevoren de deur ervan voorgoed achter zich had dichtgetrokken.

Stad Zottegem moest dus andermaal op zoek naar een andere uitbater en daartoe werd in de gemeenteraadszitting van 16 mei een nieuwe selectieleidraad goedgekeurd. Kandidaturen met een concreet concessievoorstel konden tot 28 juni ingediend worden en naar verluidt leverde dit slechts één rechtsgeldige kandidatuur op. Zodoende werd nu in de collegezitting van 28 augustus ll. de concessie voor de exploitatie van de Foyer toegewezen aan Pieter Van den Bossche en Barbara Van Hoorde, de uitbaters van Kaffee Planchee aan de Hospitaalstraat 12. De concessievergoeding bedraagt 726 euro (600 euro excl. btw) per maand.

In een persbericht dat door de stad verspreid werd in het kader van de zoektocht naar een nieuwe uitbater, werd de Foyer voorgesteld als “een tof café met een vintage uitstraling” maar blijkbaar vergt het pand toch enkele noodzakelijke investeringen voor schilderwerken, reparaties aan muren, sanitaire herstellingen, loshangende armaturen, kapotte voordeur terrasplanken e.a. De totale kostprijs hiervan wordt geraamd op 33.500 euro en de stad wil hieraan bijdragen voor een bedrag van 5.500 euro. Verder mogen de nieuwe uitbaters ook een permanent terras plaatsen tot aan de ingang van de zaal Rhetorica (ten koste van één parkeerplaats).

In principe gaat het om een concessie van iets langer dan drie jaar, van 1 oktober e.k. tot 31 december 2025. Deze einddatum heeft te maken met de tot dan verlengde overeenkomst die de stad in 2019 afsloot voor de verdere huur van het pand aan de Hospitaalstraat 18 (Foyer) en Hospitaalstraat 20 (CC Zoetegem/zaal Rhetorica). Ook zou trouwens in 2025 de bouw van een nieuw cultuurcentrum op de Sanitary-site moeten gerealiseerd zijn. De overeenkomst met de nieuwe uitbaters voorziet weliswaar de mogelijkheid om de concessie jaarlijks te verlengen zolang CC Zoetegem in de zaal Rhetorica gehuisvest blijft.