Anny Bert is overleden

Het is met grote treurnis dat de NUUS-redactie het overlijden van onze geliefde columniste Anny Bert moet melden. Ze werd 84.

Anny Bert is overleden maar ze is niet dood. Haar lezers nemen alleen maar afscheid van de verteller. De verhalen blijven maar we kunnen geen gesprek meer beginnen met de woorden: “Heb je gelezen wat Anny deze week heeft geschreven?” Anny wist de dagelijkse realiteit op een taalvaardige manier te verwoorden. Ze zal verder leven dankzij haar bijdragen, eerst in De Beiaard en nu in NUUS. We koesteren ook de verhalenbundels die ze publiceerde. Ondertussen zijn er honderden columns bijgekomen en Anny was nog lang niet uitverteld toen de pen plots stokte. Ze had nog een laatste verhaal geschreven, dat zaterdag postuum zal verschijnen. Met liefde voor taal wist Anny de ziel van de Vlaamse Ardennen te vatten. Ze gidste ons langs de gebeurtenissen op straten en pleinen en als ze een koppige instantie of een nukkige notabele met de bezem het haperende verstand uitveegde, dan stofte ze haar conclusies af met een glimlach. Ze monkelde bij zoveel menselijkheid en dat deden haar lezers ook. Het afscheid komt te vroeg. Anny, je was een goede observator, taalkundig sterk en een meester in het combineren van humor en commentaar.

Wie kan het beter duiden dan Anny, die in haar recentste column een Zottegemse dodenmars beschreef:

Over doden en een mars hoorden ze liefst zo weinig mogelijk. Het moest een ode worden aan het leven en de levensvreugde en aan al wat het leven aan goeds voortbracht. En wat die mars van 100 km betreft…Zottegem is een vliegenscheet groot. Mij krijgen ze geen 5 keer heen en terug naar St.-Goriks met telkens Café De Zavelput in en uit en vandaar nog 3 keer naar Elene, bij de dommeriken, en een beeweg rond ’t Hof van Oranje tot ik mijn 100 km in de kuiten heb. Wat zouden mijn spataderen daarvan vinden?

De medewerkers van NUUS en oud-medewerkers van de krant De Beiaard bieden hun innige deelneming aan en leven mee met de familie en vrienden van Anny Bert.

Haar laatste column zal zaterdag postuum verschijnen

De uitvaart van Anny is op zaterdag 24 september om 10 uur. Meer info volgt. 

Lees haar NUUS-columns via deze link

Lees haar interview via deze link