Veel spullen krijgen tweede leven in Repair Café

Waarom veel geld uitgeven voor nieuw, als het kan hersteld worden

Op zaterdag 8 oktober 2022 vanaf 10 u tot 16 u wordt in het GILO Oosterzele, Geraardsbergsesteenweg 69, opnieuw andermaal een ‘Repair Café’ georganiseerd. Een lovenswaardig initiatief. Dankzij de ‘FV Repair Café Oosterzele’ krijg je een uitgelezen kans om onder andere uw defecte (elektrische) toestellen, tuinmachines, fietsen, speelgoed, kledij, textiel,… te laten repareren. Iedereen is welkom. GRATIS is helemaal in. Repareren is een recht, en ook onze fel geteisterde planeet heeft er baat bij. De cijfers zijn verontrustend, jaarlijks komt 50 miljoen elektronisch afval in de vuilbak terecht. Veel is nog perfect te herstellen.
Allerlei spullen waar eigenlijk niet veel mis mee is en die nog gerepareerd kunnen worden, worden zomaar afgedankt. Zonde, eigenlijk. Het idee is simpel: vrijwilligers (de vereniging zoekt nog altijd fiksers!) helpen kapotte spullen repareren van mensen die dat zelf niet kunnen of het gereedschap niet in huis hebben. Maar wie geen spullen heeft om te laten herstellen mag ook naar het café komen voor een kopje koffie, biertje, frisdrank, iets hartigs,…én heel belangrijk voor een praatje. Het eerste Repair Café vond plaats op 7 maart 2015. Het idee ontstond binnen het bestuur van KWB Oosterzele. Een vereniging die nog altijd van aanpakken weet. Doel is een milieu- en maatschappijvriendelijk project op de sporen te zetten. Het zorgt niet alleen voor minder afval, ze veranderen het bewustzijn. Omdat mensen met eigen ogen zien, hoe reparateurs te werk gaan, en zien dat veel spullen een nieuw leven krijgen. Stop de weggooidrift. Verminder de gigantische afvalberg. We vergeten dat we geen onuitputtelijke bron hebben aan grondstoffen. Repareren is een manier om daar iets aan te doen. We gooien té veel weg en doen dat té gemakkelijk.
Een mooi initiatief van FV Repair Café Oosterzele dat repareren promoot als alternatief voor klakkeloos weggooien én reparatiekennis wil behouden. Repair Café is een heel positieve tendens die in Oosterzele graag ondersteunt wordt. De ‘fiksers’ staan klaar om je te helpen.  Info: Ivan Van de Sijpe, 09 / 362 91 85, ivan.vandesijpe@skynet.be. (mvdv, foto’s ddl)
X