“Zottegem neemt toegankelijkheid bushaltes niet au sérieux”

 Raadslid Kurt De Loor van Vooruit vraagt aandacht voor de toegankelijkheid van bushaltes in Zottegem.

“Begin dit jaar konden mensen met een beperking of mensen die slecht te been zijn aan slechts twee Zottegemse bushaltes zonder problemen de bus nemen. Een erbarmelijk resultaat,” zegt Vlaams Volksvertegenwoordiger Kurt De Loor (Vooruit). “Ondertussen nam Vlaanderen het initiatief om bij werken op oa. de Provinciebaan en de Meerlaan de bushaltes daar toegankelijk te maken. Een goede zaak. We merken echter dat het stadsbestuur hier compleet achterop hinkt. Neem nu de Graaf Van Egmontstraat: het is wraakroepend dat de stad bij de recente heraanleg van de straat totaal geen aandacht had voor de toegankelijkheid van de bushalte. Dat is gewoon slecht, kortzichtig bestuur en zal op termijn meer centen kosten. Opnieuw een dossier dat getuigt van stilstand.”

“In april 2021 beloofde de stad op onze vraag om het Charter ‘Masterplan Toegankelijke Haltes’ te ondertekenen en werk te maken van toegankelijke bushaltes. Tot nog toe werd het charter echter niet ondertekend. Zo loopt Zottegem ook ondersteuning mis om haltes toegankelijk te maken, waaronder 5.000 euro per halte die toegankelijk gemaakt wordt. Hoe langer het stadsbestuur wacht om haar belofte na te komen, hoe langer mensen met een beperking of mensen die slecht te been zijn in de kou blijven staan. We beseffen heel goed dat je niet van vandaag op morgen alle haltes toegankelijk kan maken, maar het getuigt van slecht bestuur dat je bij de heraanleg van een gemeenteweg hier helemaal geen oog voor hebt. Dat is kortzichtig en zal op termijn ook gewoon meer centen kosten.”

“Het is hoog tijd dat het stadsbestuur stopt met haar kop in het zand te steken. Je kan niet in een gemeenteraad vanalles beloven om er daarna je voeten aan te  vegen. Het is hoog tijd dat Zottegem de toegankelijkheid van de bushaltes au sérieux neemt. Als we willen dat meer mensen het openbaar vervoer nemen, dan moeten we er in de eerste plaats voor zorgen dat iedereen de bus kan nemen.”