Na 60 jaar sluit Bloemen Iris de deuren. ‘Met pijn in het hart’, weet Marian Borremans

Overboelare. Na 60 jaar sluit Bloemen Iris in Overboelare de deuren. ‘Met spijt in het hart,’ weet Marian Borremans, ‘Wegens medische redenen moeten we met onze bloemenwinkel helaas stoppen.’ Iris Bloemenwinkel was een ankerpunt in Overboelare. ‘Heel wat klanten komen hier al jaren over de vloer en werden vrienden.’ Bovendien is de gezellige en goed draaiende bloemenzaak aan de Groteweg het geboortehuis van de vermaarde kunstenaar Michael Borremans. Het pand is reeds verkocht, maar wat er met het huis zal gebeuren, blijft een verrassing.

Marian Borremans en Danny De Coninck

Marian Borremans (62) en Danny De Coninck (63) runnen samen 37 jaar Bloemen Iris in Overboelare. De zaak was in het sociaal leven van Overboelare stevig verankerd. Dat kwam niet alleen door de liefde en de passionele zorg voor bloemen en planten, maar ook door de warme uitstraling en de sociale betrokkenheid van de familie. De ouders van Marian – Jules Borremans en Cecile De Nayer – startten in 1959 met de winkel. ‘Aanvankelijk was een stuk van de zaak een kledingswinkel, die door de zus van mijn moeder werd opengehouden. Mijn tante en nonkel vertrokken naar Congo. Mijn moeder was pas getrouwd en nam de zaak over. Mijn moeder was erg in bloemen geïnteresseerd. Om zich bij te scholen, volgde ze een opleiding aan de Tuinbouwschool te Melle. Aanvankelijk combineerde ze de kledingswinkel met de verkoop van bloemen, maar het duurde niet lang of de verkoop van kledij moest plaats maken voor bloemen en planten’, getuigt Marian.

De bloemenzaak
De winkel is organisch gegroeid. Eind jaren zeventig werd de winkel grondig door de bouwfirma Borremans-Cock PVBA verbouwd. Marian en Danny hadden aanvankelijk andere plannen. Het pas getrouwde stel woonde in Destelbergen. Daar hadden ze het lumineuze idee opgevat om bloemen aan huis te bestellen. Ze werkten daarvoor samen met dertien bloemenzaken. ‘Het idee kwam vanuit Nederland, maar lukte in Vlaanderen niet. Vlamingen zijn een stuk gereserveerder dan de Nederlanders’, weet Marian. ‘We konden er niet van leven, maar bij mij thuis deed er zich een belangrijke verandering voor. Door persoonlijke omstandigheden was het niet meer opportuun dat mijn moeder de bloemenwinkel in Overboelare runde. Mijn vader ging op vervroegd pensioen. Daardoor werd mijn moeder hoofd van het gezin, waardoor mijn vader minder pensioen zou trekken.’

Marian en Danny waren op dat moment in de buurt van Geraardsbergen op zoek naar een bloemenwinkel om over te nemen. ‘Mijn moeder was intussen 52 jaar oud. Je mag niet onderschatten hoeveel werk het runnen van een bloemenwinkel met zich meebrengt. We hebben toen van de nood een deugd gemaakt en hebben de bloemenzaak in 1985 van mijn moeder overgenomen. Aanvankelijk woonde het stel in het ouderlijk huis in. Het huis is groot genoeg. ‘We hebben de woning voor een stuk verbouwd. In 1991 hebben we tenslotte de woning van mijn ouders gekocht.’

Medische redenen
Marian en Danny hebben de zaak tot zaterdag 24 september opengehouden. ‘Dat maakt 37 jaar. Mijn moeder runde 23 jaar de bloemenzaak’, weet Marian. Na 60 jaar gaat de winkel dicht. ‘We zetten er definitief een punt achter. Heel wat klanten reageerden met ongeloof. Mijn medische situatie laat het niet meer toe. Danny heeft het moeilijker om er een punt achter te zetten. Maar het runnen van een bloemenwinkel vraagt heel veel energie. Dat kan hij onmogelijk alleen doen.’ Heel wat klanten, komen nog een langs om afscheid te nemen. ‘We nemen dan ook heel wat goede herinneringen mee’, vertelt Marian.

‘Onze zaak heeft altijd goed gedraaid. Ondanks het feit dat we de winkel verschillende weken moesten sluiten, was het coronajaar 2020 een topjaar voor ons. Het leek alsof de mensen heel wat schade in te halen hadden. Er werden bloemen en planten bij de vleet gekocht. De winkel draaide zo goed dat ik het niet meer aankon.’ Met pijn in het hart nemen Marian en Danny afscheid van hun zaak. Het pand is verkocht. Wat er met het huis zal gebeuren, blijft voorlopig een verrassing.

Michael Borremans

Marian getuigt dat de energiecrisis niet de doorslag heeft gegeven, maar ze ontkent niet dat de bloemen toch wel erg duur worden. ‘Ik ben blij dat ik de dure prijzen niet aan mijn klanten moet doorrekenen’, haalt Marian opgelucht adem. ‘Ik zou de prijzen aan mijn klanten niet kunnen en durven aanrekenen. Een mooie, kwalitatieve roos kost momenteel €3 tot €4, terwijl we er vroeger maximaal €1,5 voor vroegen. Rozen worden meer dan ooit een luxeproduct.’

Een stukje geschiedenis
Na vele jaren van hard labeur, gaat het stel het wat rustiger aan doen. Zestien jaar geleden verhuisde het koppel naar Galmaarden. Danny gaat nog een parttime job doen. ‘Ik ga van mijn kleinkinderen genieten. Ik zal eindelijk tijd hebben voor de dingen die ik altijd al wou doen’, laat Marian zich ontvallen. Marian en Danny hebben samen twee dochters en vier kleinkinderen. ‘Ze lopen alle vier in de Kloosterstraat school. Ze zijn onze oogappeltjes. Nu we meer tijd hebben, zullen we er nog meer kunnen van genieten.’

Met hen verdwijnt opnieuw een stukje geschiedenis in Overboelare en wordt het openbare leven weer wat eentoniger. ‘In al die jaren is er in Overboelare heel wat verdwenen. Heel wat cafés en handelszaken hebben de deuren gesloten. De kermis van Overboelare is ook verdwenen. Ook de dorpsraad heeft er een punt achter gezet. Uiteraard kennen we nog heel wat mensen, maar de contacten zijn toch verminderd. Het openbare leven is voor een stuk stilgevallen.’

Marian en Danny nemen toch enkele souvenirs mee. ‘Mijn moeder is intussen al 15 en mijn vader 5 jaar overleden. Mijn moeder was heel creatief. Tekenen en schilderen was haar passie. Heel wat van haar werken hangen in ons huis. Maar de belangrijkste souvenirs zitten in ons hart.’ Ontegensprekelijk is het ook het ouderlijk huis van de gerenommeerde en internationaal gekende kunstschilder Michael Borremans. ‘Hij was onlangs nog hier om afscheid van het huis te nemen. Hij heeft het met de gedachte moeilijk dat het pand mogelijks wordt afgebroken’, getuigt Marian. Het huis is verkocht en zal de komende weken worden leeggemaakt. Daarmee wordt een belangrijk hoofdstuk van de familiale geschiedenis afgesloten.

Julien Borremans