NMBS wil stations openstellen voor lokale producenten van groenten en fruit

Geraardsbergen. De NMBS wil aan lokale producenten van verse en kwalitatieve producten de kans bieden om in stations hun waar aan de man te brengen. Geraardsbergen doet ook mee. Daarmee wil de NMBS niet alleen de korte keten stimuleren, maar ook een bijdrage leveren voor een duurzame wereld.

Stations zijn een belangrijk onderdeel van steden en gemeenten. ‘Elke dag opnieuw zijn ze voor vele mensen een essentieel onderdeel van hun reis. Zowel voor onze reizigers als voor de inwoners moet het station een gezellige plaats zijn die het dagelijks leven makkelijker maakt en bijdraagt aan de ontwikkeling van een gebied. In dat opzicht moedigt NMBS ontwikkelingen aan van lokale projecten die een antwoord bieden op maatschappelijke uitdagingen (sociaal, maatschappelijk en/of milieu)’, staat op de website van de NMBS te lezen.

De kandidatuur moet wel aan enkele voorwaarden voldoen: de basis van het aanbod vormen fruit & groenten. Er is een rechtstreeks verkoop van één of meer lokale producenten. Van de aangeboden producten moet minimum 70% lokale producten zijn. De verkoper moet ervaring met verkoop in korte keten hebben. Er moet de mogelijkheid zijn om gedurende heel het jaar verse producten aan te bieden. De verkoper moet beschikken over een website en platform voor online bestelling.

Om zowel reizigers als lokale inwoners van een gemeente in de omgeving van het station, de mogelijkheid te geven om verse, lokale en kwalitatieve producten aan te kopen, wenst NMBS lokale producenten aan te trekken om in of aan de stations op regelmatige basis hun producten aan te bieden. Wie geïnteresseerd is, kan via deze link een aanvraagformulier indienen. Inschrijven kan tot en met 6 oktober.

Julien Borremans