Honderd jaar Gezinsbond Nederbrakel

Gezinsbond Nederbrakel bestaat 100 jaar en bij deze gelegenheid werd het bestuur op het gemeentehuis van Brakel ontvangen. 

Het jubileum valt na een moeilijke periode waarin een virus het doen en laten  van zovelen beheerste. Twee opeenvolgende jaren zonder Sinterklaasfeest, kleuterzwemmen en een strikt minimum aan activiteiten. De Bond ontsnapt echter ook niet aan de algemene trend in het culturele landschap waarbij er steeds minder personen te vinden zijn die bestuursverantwoordelijkheid willen opnemen en dan komt de coronacrisis er nog eens bovenop. Toch heeft de Bond nog altijd zijn nut als organisatie die politiek en filosofisch neutraal is en op de barricaden staat om de belangen van de gezinnen te verdedigen. Er worden wel geen betogingen meer georganiseerd maar toch blijft de bond belangrijk, al is het maar om te beletten dat de voordelen, die in de voorbije eeuw zijn verworven, zouden worden afgebouwd.

De gezinnen, vanaf drie kinderen, kunnen nog altijd  genieten van de verminderingskaarten voor het openbaar vervoer, waarbij de kinderen tot de leeftijd van 25 jaar en de ouders levenslang kunnen genieten van de reductie. De gezinszegels zijn thans vervangen door de Gezinsspaarkaart. Met deze kaart krijgt men in bepaalde winkels een reductie die meteen op de spaarkaart wordt gezet. Met het spaartegoed kan men dan ook betalen in de winkels die meewerken. Gedaan met de zegeltjes, alles gaat nu digitaal. Daarenboven zijn er ook nog de bonnenboekjes waarbij per regio een kortingsbon staat van elke handelszaak die meewerkt. Met die bonnen kan men dus nog van een extra korting genieten. Ook is er nog de kinderoppasdienst waar men een babysit kan vinden. Er is ook een verkooppunt waar met een korting GSM-kaarten, bioscoopcheques, kaarten van de Lijn en NMBS-passen kan kopen. De Bond beschikt ook over vakantiehuizen waar families ook met baby’s en kleine kinderen en zelfs met opa en oma welkom zijn en waar de leden reductie krijgen.

Het jubilerend bestuur bestaat uit Betty Vander Donckt die voorzitter is, Renée Van Butsele is ondervoorzitter en secretaris-penningmeester, Rita De Ruyck, Sandra De Galan, Marie-Thérèse Rousseau, Marc Walraet, Ann Van Breusegem en Linsy Vandendooren. ( bron aprilnummer Triverius)

In het Triveriusnummer van april 2022 vinden we in een bijdrage van Ludwig De Temmerman de ganse beschrijving van 100- jaar Gezinsbond in Nederbrakel.

Bij de ontvangst op het gemeentehuis werd een passend geschenk overhandigd door het gemeentebestuur en werd het Gulden Boek ondertekend.