Stadsbestuur zal door dure energiefactuur belastingen, heffingen en taksen niet verhogen

Geraardsbergen. Uit een bevraging van Radio 2 blijkt dat de steden en gemeenten heel wat doen om de oplopende energiefactuur van de inwoners en de verenigingen te verlichten. Uit de bevraging blijkt dat de stad Geraardsbergen de gemeentebelastingen niet zal verhogen, geen hogere heffingen of taksen zal invoeren en de dienstverlening niet duurder zal maken. Ninove kiest voor een energiefonds en in Brakel kan je rekenen op een financiële tegemoetkoming.

Naar aanleiding van de explosieve toename van de energiefactuur organiseert Radio 2 een bevraging bij 140 burgemeesters waar gepeild wordt naar wat de lokale besturen zowat doen om de verenigingen en de inwoners te ondersteunen. Uit deze bevraging blijkt dat de stad Geraardsbergen de gemeentebelastingen niet zal verhogen, geen hogere heffingen of taksen zal invoeren en de dienstverlening niet duurder zal maken. In de openbare gebouwen wordt de temperatuur van de verwarming verlaagd en zullen kerken en monumenten niet of minder worden verlicht. De stad Geraardsbergen zal evenwel de geplande infrastructuurwerken niet uitstellen. Je kan met vragen terecht bij een infolijn of een speciaal loket. Je kan terecht bij de gemeente voor groepsaankopen of voor info rond isolatiepremies. De stad Geraardsbergen stimuleert projecten rond energiedelen en -gemeenschappen.

Ninove kiest voor een energiefonds
In Ninove kunnen mensen die hun energiefactuur niet kunnen betalen, terecht in het sociaal huis. ‘We beschikken over een energiefonds dat voor een groot stuk gespijsd wordt door de regionale en federale overheid’, weet Tania De Jonge, burgemeester van Ninove. Mensen worden begeleid in het betalen van de energierekeningen. ‘We zorgen ervoor dat deze mensen in contact komen met de energieleverancier om de voorschotten te verlagen.’ De stad Ninove beschikt ook over energiesnoeiers. In overleg met de gezinnen wordt gekeken waar er energie kan worden bespaard. ‘Als de factuur niet kan betaald worden, dan komen we tussen in bijvoorbeeld de schoolfactuur of in de medische kosten’, geeft de liberale burgemeester nog mee. De stad Ninove kiest voor een aanpak op maat.

Uitstel van investeringen in Brakel
De bouw of renovatie van de sporthal en van (jeugd) lokalen wordt uitgesteld. Dat is onder andere het geval bij de cultuurzaal en de muziekschool. De heraanleg van meerdere straten wordt eveneens uitgesteld. ‘De gemeente zal de belastingen niet verhogen. Er komen wel hogere heffingen of taksen en de dienstverlening zal duurder worden’, geeft Stefaan Devleeschouwer, burgemeester van Brakel, mee. Als je niet in aanmerking komt voor een sociaal tarief, kan je rekenen op een financiële tegemoetkoming voor energie. Bij de gemeente Brakel kan je ook terecht voor groepsaankopen of voor info rond isolatiepremies. De gemeente stimuleert projecten rond energiedelen en -gemeenschappen.

Glabbeek richt een energiefonds op
De Vlaams-Brabantse gemeente Glabbeek ziet het ambitieuzer. De kleine gemeente heeft een gemeentelijk energiefonds opgericht. ‘Wij zijn de eerste gemeente in Vlaanderen die begin dit jaar al een gemeentelijk energiefonds heeft opgericht. Daar zit 50.000 euro in. Het geld wordt als renteloze lening gegeven aan inwoners die hun voorschotfacturen niet meer kunnen betalen. Wat we absoluut willen vermijden is dat mensen een deurwaarder aan de deur krijgen en geconfronteerd worden met aanmaningskosten die tot in het absurde oplopen’, zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) tegen Radio 2. In principe moet het geleende bedrag worden terugbetaalt, maar als een bewoner te diep in de schulden zit, hoeft dit niet.

Voor meer info: Bevraging Radio 2

Julien Borremans