Impact energiecrisis en inflatie op de gemeentelijke financiën is ‘alarmerend’


Beeld: Sophie Richez

Geraardsbergen. Bij het begin van de gemeenteraad van dinsdag 4 oktober liet burgemeester Guido De Padt zich als gevolg van de energiecrisis en de inflatie alarmerend uit over de gemeentelijke financiën. Burgemeester De Padt hoopt dat hij samen met het stadsbestuur de pijn wat te kunnen verlichten, maar de middelen zijn zeker niet oneindig. Burgemeester Guido De Padt roept op om deze crisis gezamenlijk aan te pakken.

‘De energiecrisis en de inflatie hebben ons heel hard getroffen. We beseffen dat heel wat burgers er het slachtoffer van zijn: gezinnen zien hun voorschotten op energie verzesvoudigen, een bedrijfsleider die zijn activiteiten moet stopzetten, ouders die de schoolrekeningen van de kinderen niet meer kunnen betalen. Het is en blijft verbijsterend.’ Met deze sombere boodschap opende burgemeester Guido De Padt op dinsdag 5 oktober de gemeenteraad.

Burgemeester De Padt hoopt dat hij samen met het stadsbestuur de pijn wat te kunnen verlichten, maar de middelen zijn zeker niet oneindig. ‘Ook als lokaal bestuur beseffen we dat de impact op de gemeentelijke financiën alarmerend is.’ Burgemeester De Padt wijst erop dat de stad Geraardsbergen de afgelopen jaren met verschillende crisissen werd geconfronteerd: eerst was er de coronacrisis. Vervolgens was er de instroom van Oekraïense vluchtelingen en nu is er de energiecrisis en de galopperende inflatie. ‘Voor de mensen en voor de lokale financiën is dit een crisis te veel.’

Er is niet alleen de impact van de lonen die aan de inflatie onderhevig zijn, maar ook de toelagen aan de hulpverlening en de politiezone stijgen spectaculair. ‘Onze sociale diensten hebben de handen vol met de precaire situatie waarin vele burgers verkeren.’ Burgemeester De Padt onderschrijft de oproep van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) om de steden en gemeenten te ondersteunen, ‘zo niet zullen alle lokale plannen drastisch herbekeken moeten worden’. Voor de komende drie jaar zal de Vlaamse overheid een jaarlijkse financiële injectie geven van €300.000. ‘Maar dat is mijlenver verwijderd van de inspanningen die wij ons zullen moeten getroosten. Om de financiën uit de gevarenzone te houden zullen we moeten ingrijpen en besparen waar het kan.’

Bovendien werd de software van het lokaal bestuur getroffen door malware, een kwaadaardige vorm van software. Dat zal ook nog een stevige factuur opleveren. Burgemeester De Padt hoopt met ‘verenigde krachten’ de crisis te kunnen aanpakken. ‘We hopen dat we bondgenoten zullen zijn in de aanpak van de problematiek die de grondvesten van onze samenleving doet daveren.’

Julien Borremans