NUUS-reporters zoeken info over Balegemnaar Gaston Van De Velde en zijn vriend Saelens Willy

Beiden tewerkgesteld in het kamp rond Kahla (Duitsland)

Anja en Patriek zijn met een zoektocht bezig met van elke Belg die in de REIMAHG te Kahla in 1944-45 overleden is. Om met de foto’s en bidprentjes en herdenkingswand op te richten in REIMAHG.

De jaarlijkse herdenkingen in april voor alle slachtoffers van de REIMAHG, dat de kampen rond Kahla door de 89ste Infantry Division van het Amerikaanse leger bevrijd werden.

De kampen rond Kahla, waren één van de zeer vele plaatsen waar dwangarbeiders ingezet werden. (Er waren meer dan 28 kampen, verspreid rond de Walpersberg) Daar moesten de Belgen, naast zo’n 10.000 dwangarbeiders uit gans Europa, een immense ondergrondse fabriek bouwen voor de  aan de massa productie van de Me 262, ’s wereld eerste operationele straaljager.

Ook Gaston Van De Velde – die afkomstig is van Balegem en Saelens Willy uit….?

VAN DE VELDE Gaston °05.04.1923 – †23.01.1945 zijn graf is nog bestaand op het oud kerkhof van Balegem

Getuigenis van SAELENS Willy: “Mijn kameraad Gaston Van De Velde uit Balegem is naar hij mij zelf in de kliniek vertelde ongeveer een week in het Lager ziek geweest. ook als zieke naar dezelfde kliniek en in dezelfde kamer naast hem gebracht.  Waar hij door een korte doch erge pijn door buiktyfus is overleden. (info van onderzoekers Anja & Patrik)

De Info kan je melden aan ( rooi.61@skynet.be ) onderwerp De kampen rond Kahla, 

Neem zeker een kijkje op www.walpersberg.de,  op de facebookpagina van de Gedenkstätte Walpersberg en op de site https://remember-online.org/ die special voor  de herdenkingen van dit jaar opgericht werd (2021)